George Weah var stor stjärna i Milan på 90-talet.
George Weah var stor stjärna i Milan på 90-talet. Foto: TT

Förre storstjärnan kan bli president

6:36 min

George Weah öste in mål under mitten av 90-talet. Nu har han möjlighet att bli president i hemlandet Liberia. 

– Det är inte helt omöjligt att han tar hem det helt och hållet, säger Sveriges Radios korrespondent Samuel Larsson i FotbollsArena Radiosporten.

Förra veckan kom först uppgifter om att den förre storstjärnan George Weah valts till ny president i Liberia – uppgifter som senare drogs tillbaka. Sveriges Radios Afrikakorrespondent Samuel Larsson har koll på läget.

– Så sent som i går blev det klart att Weah fick flest röster, 39 procent, och att presidentvalet därmed går in i en andra valomgång. Där ställs Weah mot den som fick näst flest röster, Joseph Boakai, och de ställs mot varandra i början av november, säger Larsson i FotbollsArena Radiosporten.

Det är tredje gången den förre måltjuven ställer upp i presidentvalet i hemlandet Liberia.

Han är framför allt en ihärdig typ som hängt med ganska länge. Redan 2005 vann han första valomgången men förlorade då i den andra omgången. Sex år senare ställde han upp igen och nu är han med för tredje gången.

– Och nu verkar han ha behållit sitt starka stöd. Han är ju lite av en nationalhjälte, en ikon med tanke på hur fotbollstokiga man är på många håll. Det är inte helt omöjligt att han tar hem det helt och hållet.

George Weah var bland annat stor stjärna i italienska Milan under senare delen av 1990-talet och valdes som förste afrikan till Europas bästa fotbollsspelare 1995.

Hör ett längre snack om presidentvalet i ljudfilen ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista