Danmark-Sverige är inställd, skriver Uefa.
Danmark-Sverige är inställd, skriver Uefa. Foto: TT

Uefa: VM-kvalmatchen ställs in

Caroline Seger om hur hon tror att danskorna mår
0:52 min

VM-kvalmatchen i fotboll mellan Sverige och Danmark ställs in. Det bekräftar det europeiska fotbollsförbundet (Uefa) för Radiosporten.

Under onsdagen meddelade det danska fotbollförbundet DBU att fredagens VM-kvalmatchen mellan Danmark och Sverige ställs in på grund av den olösta konflikten mellan de danska spelarna och DBU.

Nu bekräftar även Uefa, som har det slutgiltiga beslutet, att VM-kvalmatchen ställs in.

– Vi kan bekräfta att matchen är inställd. Ytterligare information om eventuella disciplinära åtgärder kommer att kommuniceras senare, skriver Uefa i ett mail till Radiosporten.

Danmark riskerar uteslutning från VM-kvalet

De danska spelarna har strejkat och krävt mer ekonomisk ersättning samt bättre förutsättningar när de spelar med landslaget. Spelarna och förbundet nådde ett tillfälligt avtal till VM-kvalet mot Ungern i september men har nu inte lyckats komma överens om ett nytt avtal.

Sveriges lagkapten Caroline Seger tror att de danska spelarna är jättebesvikna och otroligt ledsna efter beskedet att VM-kvalmatchen ställs in.

Den här ovetskapen om att inte veta hur framtiden kommer att se ut, fortsatt kval och mästerskapet? Hur mycket blir lidande och hur mycket blir man straffade och när får man spela landslag nästa gång? Jag tror att frågorna är många.

– Hur det har gått till vet inte jag och det är jättesvårt att uttala sig om. Men skulle jag gå till mig själv som spelare så har jag jättesvårt att se att spelarna skulle sätta så här hårt emot att man faktiskt inte spelar en match. Jag tror att man till slut hade krupit till korset på grund av att fotbollen är viktigast, så där är jag lite osäker på vem det faktiskt är som har tagit det sista beslutet.

Pengarna tillbaka för VM-kvalbiljetter

Under onsdagen uppgav DBU att de hade varit i kontakt med det internationella fotbollförbundet (Fifa) och att bestraffningen vid en inställd match kan bli ekonomisk, poängavdrag eller avstängning från hela VM-kvalet.

Danmarks planerade match mot Kroatien på tisdag är inte inställd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".