Register ska stoppa huliganer

Ett nytt register ska stoppa personer med tillträdesförbud att ta sig in på idrottsarenor.
– Det nya registret innehåller foton vilket gör att poliser kan spana på personer som de vet eller misstänker har tillträdesförbud under matcher, säger Mikael Berkesand, nationell samordnare mot idrottsrelaterat våld, i ett pressmeddelande, uppger SVT Nyheter Helsingborg.

Personer som dömts för brott mot ordningslagen eller andra brott har i flera år kunnat få tillträdesförbud till idrottsarenor i Sverige. Men polisen har haft svårt att se till att besluten från till exempel Svenska fotbollförbundet följs eftersom ett register över tillträdesförbud saknats. Det har gjort att poliser i tjänst inte har kunnat identifiera och stoppa personerna på väg in på arenan.

Lagen som nu ger polisen rätt att föra register över tillträdesförbud antogs av riksdagen 2015, men först nu är det färdigt och kan användas av polisen i samband med matcher.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista