2017 Dansk fotbollsglädje. Foto: Roald, Berit/TT
Foto: Roald, Berit/TT

Beskedet: Tillfälligt danskt avtal – spelar kvalmatchen på tisdag

2:18 min

Danska damlandslagsspelarna och det danska fotbollsförbundet har nu kommit fram till ett tillfälligt avtal för att kunna spela tisdagens VM-kvalmatch mot Kroatien.

– Vi kommer spela matchen mot Kroatien och sen kommer vi förhandla vidare, säger Danmarks vice-kapten Janni Arnth till Radiosporten.

Idag skulle Sverige ha mött Danmark i kvalet till fotbolls-VM. Men matchen ställdes in på grund av konflikten mellan det danska förbundet och spelarföreningen i Danmark.

Hör svenska spelarnas reaktion på inställda matchen här

Enligt Janni Arnth så är det tillfälliga avtal som nu skrivits på samma avtal som spelarna skickade in till förbundet inför Sverige-matchen. Hon menar att det därmed var det danska fotbollsförbundet, DBU, som såg till att matchen mot Sverige inte blev av.

– Vi skickade in det här tillfälliga avtalet till DBU i onsdags kväll, innan deadline. Så vi har räckt ut handen innan matchen blev inställd. Så det var inte vi som såg till att matchen blev inställd. Vi hade gärna spelat den, säger Arnth.

Deadline för Sverige-matchen gick ut vid lunchtid under torsdagen.

Det tillfälliga avtal som nu skrivits under gör att det danska damlandslaget kan spela VM-kvalmatch mot Kroatien på tisdag.

Janni Arnth säger att spelarföreningen kommer få hjälp av Uefa att förhandla vidare med förbundet efter den matchen.

– Det är vi väldigt glada för, säger Arnth.

Känns det som ni kommer bli klara efter Kroatien-matchen?

– Ja, så känns det. Nu kommer Uefa och Fifpro trycka på så att avtalet kommer på plats och löses på bästa sätt. Då kan vi fortsätta fokusera på det sportsliga. 

Innebär det att Uefa går in och medlar att Danmark inte kommer uteslutas från VM-kvalet?

– Det är såklart positivt att Uefa gått in i förhandlingarna, de gjorde det redan igår. De vill gärna att vi spelar matchen mot Kroatien. Det ser vi positivt på och tror att det kommer lösa sig på ett bra sätt, säger Arnth.

Hur Danmark kommer bestraffas av det Europeiska förbundet, Uefa, för att man inte spelade matchen mot Sverige är ännu oklart. Besked därifrån kommer tidigast i helgen.

Men troligtvis rör det sig mer om poängavdrag eller böter i stället för uteslutning från kvalspelet.

Danmark riskerar uteslutning – så kan laget straffas

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista