Arne Ljungqvist har jobbat inom både IOK och Wada.
Arne Ljungqvist har jobbat inom både IOK och Wada. Foto: Christine Olsson/TT

Antidopningsikonen: ”Sverige är fel ute”

Arne Ljungqvist: "Kan ge svåra konsekvenser"
2:32 min

Arne Ljungqvist har varit dopningsjägare inom både IOK, Wada och internationell friidrott. Nu ryter han till och pekar på att det svenska dopningstestandet inom idrott är alldeles föra nära knuten till Riksidrottsförbundet, RF.

– Alla måste ha en antidopningsorganisation separerad från idrotten, säger han till Radiosporten.

Sveriges egna nationella antidopningsorganisation, ofta kallad ”Nado”, måste bli mer distanserad till Riksidrottsförbundet menar Arne Ljungqvist.

– Jag vet att det är ett arbete på gång just nu som inför 2019 innebär att det blir strängare krav. Alla måste ha en fristående ”Nado”, en antidopningsorganisation som inte är knuten till Riksidrottsförbundet som vi har det tyvärr, säger Ljungqvist till Radiosporten.

Är Sverige fel ute?

– Ja, här är vi fel ute. Det kan ge svåra konsekvenser för oss i värsta fall. Och nu är tiden ganska knapp. Om två år kommer en ny revidering av ”koden”, Wadas regelverk, där det här blir mycket tydligare framfört.

Arne Ljungqvist, i dag 86 år men alltjämt med ett brett kontaktnät inom svensk och global idrott, pekar på att utvecklingen står alltför stilla i Sverige.

– Det har stått stilla i en herrans massa år. Nu var man framme vid vägs ände vid Riksidrottsmötet i våras, men likt förbaskat så hände ingenting.

Antidopningsikonen Ljungqvist har jobbat inom IOK, Wada och internationell friidrott.

Lyssna på inslaget ovan och hör: 

  • Vilka konsekvenser som bryter ut om man inte lever upp till Wadas regelverk.
  • Vad han tycker Matt Richardson och andra i den nu befintliga antidopningsorganisationen ska göra framöver.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".