Fredrik af Petersens om Hamiltons chans att säkra VM-titeln

På söndag körs USA:s GP på Circuit of the Americas i Austin, Texas, och Lewis Hamilton är den som har rejält flyt och har de bästa möjligheterna att vinna sin fjärde VM-titel.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

Engelsmannen har onekligen större chanser att vinna mästerskapet än ende rivalen Sebastian Vettel. Tack vare en en mycket bra serie sedan andra halvan av säsongen började har Lewis tagit över ledningen i tabellen. 306 poäng mot 247 tack vare fyra vinster i fem lopp. Mens det gått helt snett för tysken, som tvingats bryta.

Så hur kan Lewis bli den nye mästaren?

Om han vinner på söndag måste Sebastian bli minst femma för att skjuta upp avgörandet till nästa lopp i Mexiko City. Om Sebastian blir nia, tia eller sämre räcker en andra plats för Lewis.

Av de fem lopp som körts i Austin har Lewis vunnit fyra och när han vann 2015 blev han också världsmästare. Sebastian segrade 2013.

Ingen förare har på de fyra sista loppen lyckats köra in ett försprång på 59 poäng men osvuret är kanske bäst.

Trots att Lewis tycks sitta med all trumf på hand kan han faktiskt förlora.

Vinner Sebastian två lopp och Lewis tvingas bryta börjar det hela om från början.

Lewis Hamilton har tagit klar ställning i den pågående diskussionen i USA om rasism och polisvåld mot afro-amerikaner. Engelsmannen har två bidrag på Instagram. Det ena är ett foto på Martin Luther King med hashtag #takeaknee. På fotot från 1965 knäböjer King när 250 demonstranter, som genomför en fredlig demonstration, blir arresterade. Mer än 1 500 kommenterade och det blev en livlig debatt. Lewis skrev en ny förklaring.

– Om ni inte vet det betyder försök bilda er så ni förstår.

Och la upp ett nytt foto med samma #takeaknee. Den här gången är det den amerikanske NFL-spelaren Colin Kaepernick, som började med att knäböja när den amerikanska nationalsången spelades, som protest mot vad han ansåg vara polisbrutalitet mot afro amerikaner. Dessutom la Lewis upp en lista med namnen på alla de afroamerikaner som har blivit skjutna av amerikanska poliser. Ingen polis har blivit dömd för ett brott.

Lewis är nu ett namn på en lista där det finns många prominenta människor. En av dem är den amerikanska Nascar föraren Dale Earnhardt Jun, som säger att alla har rätt att genomföra en fredlig protest. Men legenden Richard Petty säger att om någon knäböjer när nationalsången spelas kommer han att direkt få sparken från hans team.

I Japan cirkulerade ryktet att Lewis Hamilton skulle gå ned på knä när den amerikanska nationalsången spelas i en protest mot Donald Trump och det klimat som råder just nu i Amerika. Att gå ner på knä har sedan spritt sig till andra lag. Till och med i Tyskland. Fotobollslaget Hertha BSC inklusive tränare och ledare ställde sig förra helgen på knä innan en match.

Styrelsen för NFL och lagens ägare hade i början på veckan ett två dagars långt möte i New York och bestämde att de spelare som föll på knä inte skall avskedas som Trump begärt. Hans ordval på twitter var absolut inte värdigt en amerikansk president.

Vad Lewis tycker om Trump visade han med en kort video på sitt instagram konto. En hund som gjorde vissa rörelser mot en docka som var mycket lik Trump. Det var inte Lewis egen video utan han hade kopierat den från en mexikanens konto. På inrådan från några i f1 togs den bort men då hade den redan setts av alla som följer Lewis.

– Vi måste visa oss solidariska, säger Lewis, som stöder hashtag #takeaknee, till Times.

– Visserligen är det inte min nationalsång men det handlar om ett problem som inte bara finns i USA utan också i hela världen.

– Jag identifierar mig med spelarna. Jag funderar inte på att engagera mig mer politiskt men jag anser att vi måste alla stå upp och säga vår mening.

– Vi har alla rätten att ha vår egen uppfattning och vi kan alla göra något för att saker och ting ändras i vår värld. Framförallt när en statschef inte stödjer det. Då måste alla stå enade för man kan inte identifiera sig med honom.

– Det gäller också klimatförändringen.

Toto Wolff, som är Lewis chef, stöder däremot honom. Även om han kritiserade videon och sa till Lewis att ta bort den.

– Lewis är den han är och det kan ingen ändra. Han säger vad han tänker och när man har en miljon som följer honom på Instagram så slår det genom.

Wolff och Niki Lauda, Mercedes motorsportchef, har lyckats med det som Ron Dennis misslyckades med när Lewis körde för McLaren. Att låta honom vara den människa han är och ge honom den frihet som han behöver. Dennis däremot mer eller mindre tvingade in honom i ett hörn och bestämde vad han skulle göra.

Som vi alla har sett har Lewis tackat Mercedes med att bli en mycket bra racerförare och köra hem den ena segern efter den andra. Och två vm titlar. Kanske den tredje gemensamma på söndag.

Lewis är inte den ende som säger vad han tycker.

Sergio Perez, Force India, var mycket kritisk mot Trump när han pratade om att bygga en mur på gränsen till hans hemland Mexiko. Sergio har också donerat mycket pengar till offren för jordbävningarna.

– Som en toppidrottsman har man en röst som många lyssnar på. Det är viktigt att man intresserar sig inte bara för vad som sker i USA utan också i världen. Man får inte bara koncentrera sig på sitt arbete.

Håller med Lewis helt och hållet. Och vad som retar mig är när teamcheferna säger å ena sidan att förarna är modeller för ungdomar men å andra sidan är de sportsmän och skall inte yttra sig kontroversiellt. De säger att tack vare sporten kan man hjälpta till att ändra en diktatur till en demokrati. Keep on dreaming.

Just som sportsmän kan de få ungdomar att reagera och försöka ändra saker och ting eftersom de är deras idoler.

Men varför gömmer sig alla andra F1-förare bakom plattityder och vågar inte säga sin egen mening? Om de säger att de är bara här för att köra racerbil är det inte en ursäkt. Bara en undanflykt. Jag har tidigare kritiserat Lewis både för hans körning och saker som han hittat på under sin fritid. Men den här gången lyfter jag på hatten för hans mod att säga vad han tycker.

Kommer han att gå ner på knä?

I en presskonferens sa han nej. Men alla vet ändå vad han tycker.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista