Svenska fotbollförbundets logga.
Foto: TT

Landslagsspelare anklagas för att ha skickat nakenbilder

Tre landslagsspelare i fotboll anklagas för att ha skickat oönskade bilder på manliga kön till kvinnliga förbundsanställda i mitten av 00-talet.

Gunilla Axén, tidigare landslagsspelare i fotboll, berättar i en intervju med Aftonbladet att hon fick nakenbilder skickade till sig från herrspelare under sin tid som utvecklingschef på förbundet.

– Det hände tre gånger. Det var tre spelare, mycket kända, jätteduktiga och respektabla män som har familjer. Det kunde komma en hälsning typ ”godmorgon” och så en penisbild, säger hon till tidningen.

Axén vill inte namnge spelarna och gjorde ingen anmälan när det hände. Enligt henne ska ytterligare tre kvinnor inom förbundet fått ta emot liknande bilder.

– Ordföranden och styrelsen blev inkopplade, men det blev nertystat, säger Axén till tidningen.

Säkerhetschefen Anders Sigurdsson bekräftar för Aftonbladet att han hade ett möte med Axén om händelserna och att han sett en av bilderna.

– Jag bad henne att ta kontakt med närmaste chef och sen får det stå för henne om hon har gjort det eller inte, men det stämmer att hon visade mig en bild, säger Sigurdsson.

Nuvarande generalsekreteraren Håkan Sjöstrand var inte verksam i förbundet vid tidpunkten och säger att han inte känner till de påstådda trakasserierna.

– Det här är helt ny info för mig och jag blir uppriktigt lite chockad av det. Vad ska jag säga... det låter absurt. Det har ju hänt för längesedan så det gäller också att vi får fram mer info, men det ursäktar inte på något sätt beteenden som detta. Jag behöver veta mer och kommer omgående agera då alla former av kränkningar är helt oacceptabla, säger Sjöstrand till Aftonbladet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".