Lagrell: ”Tror inte på hennes berättelse”

3:05 min

Gunilla Axén har berättat hur hon under sin tid på Svenska fotbollförbundet utsattes för sexuella trakasserier. Men den dåvarande ordföranden Lars-Åke Lagrell tror inte att det stämmer.

– Nej det gör jag inte. Det har gått 15 år sedan det skulle ha hänt och jag har aldrig hört något om några problem och inte heller de som jobbade närmast Gunilla, säger Lars-Åke Lagrell till Radiosporten.

I en intervju med Sportbladet i går berättade Gunilla Axén bland annat att tre tidigare landslagsspelare i fotboll ska ha skickat oönskade bilder på manliga kön till henne när hon var utvecklingschef på Svenska fotbollförbundet under mitten av 00-talet.

Lars-Åke Lagrell var ordförande i förbundet under den perioden men känner inte till det här som Axén berättar.

– Jag hade aldrig hört talas om berättelsen. Nu på morgonen har jag slagit en signal till de som arbetade närmast henne, det vill säga Lasse Richt och Mikael Santoft, och de hade inte heller hört talas om det. Jag har dessutom pratat med Susanne Erlandsson som sköter det mesta inom damfotboll och hon säger likadant, att det här är nytt för henne, säger Lagrell till Radiosporten.  

Tror du på Gunilla Axéns berättelse?

– Nej det gör jag inte. Det har gått 15 år sedan det skulle ha hänt och jag har aldrig hört något om några problem och inte heller de som jobbade närmast Gunilla, så jag tror inte på det. Sedan kanske hon har utsatts men att det skulle ha koppling till landslaget tror jag inte på.

Du tror inte att spelare skickat oönskade bilder till henne?

– Nej, det tror jag inte.

Axén har också berättat hur hon blev ombedd att inte bära kjol för att inte fresta männen och Lagrell ska ha sagt till henne att vara försiktig. Men det är inget som Lagrell känner igen.

– Klart att jag under årens lopp har talat med Gunilla flera gånger men något minne av att jag varnade henne med koppling till landslaget, det har inte hänt. Men något om klädval kan jag mycket väl ha sagt för det har jag säkert gjort till en hel del andra på förbundet också.

Har du själv varit i kontakt med Gunilla efter att det här blossat upp?

– Nej, absolut inte och jag har inget att prata med henne om.

Förbundet har tillsatt en grupp som ska utreda den här frågan, vad tycker du om det?

– Jag har inte hört talas om det heller. Det är oerhört märkligt för under de här åren har vi ju bytt folk och vi har haft årsmöten och det har funnits goda möjligheter för vem som helst att ta upp de här frågorna. Så jag förstår egentligen inte vad man ska utreda men jag har inget emot att man utreder.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista