Djurgårdens Othman El Kabir följs av Häckens Joel Andersson.
Djurgårdens Othman El Kabir följs av Häckens Joel Andersson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Delad pott i kampen om Europaplats

0:30 min

Ett skolboksexempel av Jacob Une Larsson och en fint skott av Paulinho. Och en kavalkad av ypperliga nickchanser. Djurgården och Häcken delade på poängen i en underhållande 1-1-tillställning.

Efter Östersunds bortaseger i Göteborg tidigare under dagen har kampen om Europaplatserna tätnat. Med andra ord fanns mycket på spel, trots att Malmös guldtåg lämnade perrongen i måndags, för både Djurgården och Häcken.

Vilket också syntes på plan där det var mycket känslor, kamp och intensitet som bidrog till att hålla värmen för de drygt 14 000 på läktarna.

Efter en stund skulle de också få se mål åt båda håll.

Först Ahmed Yasin som i den 36:e minuten serverade Paulinho snett inåt bakåt. Brassen tackade, tog emot, och placerade kliniskt in ett gulsvart ledningsmål - som dock inte höll särskilt länge.

Bara några minuter svepte Kim Källström in en hörna mot första stolpen, via Kevin Walkers nickskarv, till en omarkerad Jacob Une Larsson. Mittbacken gjorde som alla fotbollstränare på alla nivåer i alla tider har sagt att man ska göra i det läget - nicka nedåt.

Via en studs hittade bollen förbi Häckens vakthavande befäl vid bortre stolpen och gav Une Larsson hans första allsvenska mål för säsongen.

Nasiru Mohammed hade inte samma flyt med huvudet i inledningen av andra halvlek, när han fick ett ypperligt läge att nicka tillbaka ledningen till gästerna. Nicken gick, istället för rakt ner, rakt upp på hemmaläktaren.

Även Kerim Mrabti, inbytt och tillbaka efter skadefrånvaro, skulle få ett fint nickläge. Nicken från nära håll, efter en av väldigt många Källströmhörnor, gick varken ner eller upp utan rakt på Peter Abrahamsson i Häckenmålet.

Mathias Ranegies nick med bara minuter kvar av matchen var det inget fel på - utan där var det snarare Andreas Isakssons fina räddning som höll den från att bli fruktlös.

Frågan är dock om inte Aliou Badjis huvud var närmast. Men nicken i 90:e minuten gick ribba och ut. Inte ens när Badji istället minuten senare fick läget med fötterna kunde ännu ett mål i matchen hittas.

Istället slutade matchen 1-1, ett resultat som innebär att båda lagen fortsatt har chansen på Europaspel nästa säsong. Djurgården har greppet om den åtråvärda tredjeplatsen.

Mest hurrade nog AIK över krysset. Tabelltvåan kan vid seger mot guldfirande Malmö på måndag säkra en pallplacering i årets allsvenska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista