Hedvig Lindahl
Hedvig Lindahl öppnar för matchflytt. Foto: Thomas Johansson/TT

Landslagsstjärnorna vill spela – förbundet säger nej

VM-kvalet mot Danmark ställdes in. Nu vill flera danska och svenska spelare att matchen ändå ska spelas.

Konflikten mellan danska fotbollsförbundet och de danska spelarna gick inte att lösa innan VM-kvalmatchen mot Danmark i fredags. Matchen ställdes in och nu är det upp till det europeiska fotbollsförbundet, Uefa att bestämma om Danmark ska få repressalier.

Inför VM-kvalet på tisdag mot Kroatien har danskorna tecknat ett tillfälligt avtal för att kunna genomföra matchen. Och nu kommer det också förhoppningar från danskt håll att den inställa matchen mot Sverige ska spelas vid ett senare tillfälle.

– Självklart hoppas vi på att flytta den till november. Då vet jag att Sverige ska åka till Paris på träningsläger och vi har fått ledigt, säger landslagsspelaren Katrine Veje till danska tidningen Ekstrabladet.

Men svenska förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand svarar att Sverige inte kommer att gå med på ett sådant förslag.

– Den situationen vi har hamnat i är på grund av att man inte har hanterat den här frågan på rätt sätt i Danmark. Givet det så blir det här konsekvenserna, att matchen inte ska spelas, säger han till SVT Sport.

Nu får han mothugg från flera svenska landslagsstjärnor.

”Jag är villig att planera om fredagens VM-kvalmatch mot Danmark”, skriver ytterbacken Magdalena Eriksson på twitter.

Även målvakten Hedvig Lindahl tycker att matchen kan spelas senare.

”Till Uefa: Om ni fortfarande inte har bestämt vad som kommer att hända med de danska spelarna med anledning av det inställda VM-kvalet; jag är villig att spela matchen på ett nytt datum”.

Den 16 november håller Uefas disciplinnämnd sitt nästa möte. Men ett besked i ärendet kan komma tidigare än så.

På tisdag ställs Sverige mot Ungern i VM-kvalet. Radiosporten sänder matchen i Sportextra från klockan 18.45.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".