Fredrik af Petersens om Max Verstappens straff.
Fredrik af Petersens om Max Verstappens straff. Foto: Foto: TT och SR

Af Petersens: Fia bestraffar för bagateller

Sebastian Vettel räddade matchbollen och blev tvåa i Austin. Men trots det så vet han mer än väl att han inte har en chans mot Lewis Hamilton. som körde hem en överlägsen seger. Och därmed vann teamet åtminstone en titel. För fjärde året i rad blev Mercedes konstruktörsmästare.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

Men för mig var, börjar bli en vana, Max Verstappen loppets man.

Holländaren startade som 16:e och var trea i mål tack vare en briljant körning och omkörningar. Men av någon underlig anledning fick han ett straff på fem sekunder för att han enligt domarna kört utanför banan och fått en fördel. Det hände när han var på väg att köra om Kimi Räikkönen. Iceman försökte blockera och det var precis det som Max räknat med och drog ut för att undvika en krock. Kimi såg att han inte hade en chans och körde åt sidan men då hade Max redan reagerat. Förra året bestämde Fia att domarna inte skulle bestraffa för bagateller och det tycker jag att man gjorde. Och det tycker också Niki Lauda, som verkligen vet vad han talar om.

– Domarna skall sluta med att dela ut straff om det inte är för en farlig situation. Låt killarna själva göra upp för de om någon vet vad det handlar om. Max hade verkligen förtjänat att stå på pallen. Det var en snygg manöver och då skall domarna inte lägga sig i det.

Samma sak tycker jag gäller för Marcus Ericsson, som äntligen kunde köra ett starkt lopp. Han fick också påbackning med fem sekunder för man ansåg att han orsakat en krock med Kevin Magnussen. Ok de körde ihop. Marcus låg bakom Kevin, som skulle varvas av Sebastian. Vid varvningar finns det alltid en fara för att om det ligger ytterligare en bil bakom så försöker han också komma förbi. Det är förarens uppgift. Och det var precis vad Marcus försökte.

Självklart ville dansken försvara sin plats och täppte snabbt till luckan. Men enligt min uppfattning för sent. Bägge kunde fortsätta och Marcus kom om. Själv säger han att det var hans fel för han tagit en chans. Han lyckades sen köra ifrån Kevin så trots de fem sekunderna klassades han som 15:e och var drygt 15 sekunder före dansken i mål.

Marcus bad Kevin om ursäkt. Något som dansken själv skulle lära sig istället för att kalla andra förare för mycket fula ord.

Domarnas förklaring för att man straffade Max var att man hade kollat videon och kommit till slutsatsen att han hade kört med alla fyra hjulen 0,5 meter utanför banan och fått en fördel och kört om Kimi.

Efter loppet blev det självklart en hetsig diskusion. Max stod i rummet bakom prispallen och var övertygad om att han var trea. Han fick först reda på det när Kimi kom. Utan att säga ett ord gick holländaren.

Många experter, bland dem före detta förare, ansåg att det var helt rätt att Max fick ett straff för att han kört utanför banan och fått en fördel. Man säger dock att det var en fantastisk manöver men tyvärr fel. Andra före detta förare säger att det var helt fel att straffa holländaren.

Helmut Marko, som är Red Bulls motorsportchef, säger att sådana beslut förstör sporten.

– Vi vill alla se spännande lopp och det hade vi. Ingen vill ha sådana pedantiska beslut. Om man är paragrafryttare gratulerar jag till beslutet. Fanns andra förare som också körde utanför banan men då hände inget.

– Sista varvet  var fantastiskt spännande.

Han får medhåll i sin kritik av teamchefen Christian Horner.

– Hela helgen var det många förare som körde utanför banan men ingen blev straffad. Så vad domarna gjorde var helt galet.

Vad tycker Max och Kimi?

– Förstår ingenting. Det är inte bra för sporten, säger Max.

– Valtteri Bottas fick också en fördel när vi körde mot varandra men han fick inget straff. Jag attackerade och han fortsatte utanför banan och in igen. Jag var tvungen att köra om honom men ingen reagerade för att han definitivt fick en fördel. Om han kört på banan hade han varit bakom mig.

– Alla körde utanför överallt för det finns ingen banbegränsning.

– Vad som verkligen gör mig arg är de kan straffa mig men jag har inte en chans att överklaga.

– Vi hade ett spännande lopp och jag hoppas att publiken inte gillar beslutet och kanske kommer de inte tillbaka nästa år.

I en intervju får man intrycket att Max tror att det finns en konspiration mot honom.

– Det är en idiot som alltid straffar mig.

Vad han syftar på är loppet i Mexiko förra året där han också fick ett straff men det tog lång tid innan alla fick reda på det.

Horner håller med.

– Det finns en domare som alltid är emot oss.

Vem det är vill han inte säga men de flesta tippar att det är Garry Connelly, som också var i Mexiko.

Den före detta föraren Martin Brundle säger att han är övertygad om att Kimi inte hade räknat med att Max skulle attackera i näst sista kurvan.

Nästan fel. Max hade ju jagat Iceman i ett par varv och försökt. Nu låg han bara ett par meter bakom Kimi som mycket väl visste att han skulle attackera igen.

Kimi är en racerförare av den gamla skolan. Tuff men just och många har sagt att finländaren är en av de verkligt få som man kan köra hjul mot hjul och man vet att han hittar inte på något dumt. Hans kommentar är också ett bevis på att han också är en ärlig sportsman.

– Jag har ingen aning om varför Max fick ett straff. Det enda jag vet är att han körde om mig i näst sista kurvan. Punkt och slut.

– Lite förvånad blev jag. Visserligen såg jag honom i backspegeln och försökte slå av i kurvan innan och trodde att jag hade täckt nästa men plötsligt var han där och jag var överraskad över hur snabb han var.

– Självklart blev jag lite arg när han körde om.

– Jag har inget med det att göra som hände efteråt.

Max:s pappa Jos var helsur och skrev ett inlägg på sitt twitterkonto.

– Det var bu...t. Stinker skyhögt. Skäms Fia. Ferrari International Assistance.

Sebastian sade i en intervju att Kimi är den bäste stallkompisen han haft och att Iceman är en teamplayer.

Via radion sa man till honom när han låg tvåa att det är Seb som är bakom dig. Kimi förstod och körde åt sidan för att ge tysken de extra poängen. Sedan tvinades han göra det som alla racerförare hatar. Slå av på tempot för att spara bensin. Gäller inte för att komma i mål utan det måste också enligt reglerna finnas en viss mängd så att man kan ta ett prov och kolla.

För att avsluta den här delen av loppet.

Var någon av Max:s fans sura?

Kanske för någon hackade Fias officiella sida och den gick inte att öppna. Kan också vara en ren tillfällighet.

Lewis var också överaskad. Han hade räknat med Sebastian skulle köra tuffare och försvara sin ledning.

– Det här var ett av de roligaste loppen jag kört på länge. Jag hade en dålig start och Sebastian en bra men jag greps inte av panik för det finns flera platser man kan köra om på.

Och det gjorde han på en raka med hjälp av DRS-systemet.

– Förvånad att det gick så lätt.

Seb sa att han kunde gjort det svårt för Lewis.

– Men det spelade ingen roll för han var så pass mycket snabbare att han förr eller senare ändå kommit om. Jag försökte blockera och kanske hade jag kunnat göra lite mer.

I den första kurvan gjorde han samma sak mot Lewis som engelsmannen gjorde mot Nico Rosberg förra året. Den som startar från andra rutan har en bättre chans att komma leda efter första kurvan trots att han startade åtta meter längre bak. Seb lyckades och körde rakt fram på innern och i vänster kurvan tryckte han ut Lewis.

– Men det gick inte helt enligt planen för jag hade hoppats att en eller två bakom också skulle komma förbi honom men de var för långt efter.

Sebastian var inte den ende som var besviken. Fernando Alonso hade stora chanser att äntligen få poäng igen. Men det gamla vanliga problemet satte stopp för det.

– I Japan startade jag sist och inget händer. Motorn spinner. Här startade jag sjua och får ett problem.

Donald Trump är som vi alla vet mycket aktiv på twitter och skiver ofta och anklagar pressen för fake news.

Följande gick inte att läsa på hans konto utan på Grand Prix Diary.

– Jag ser att vi har Formel 1-världsserien i Austin. Där finns det INGEN AMERIKANSK förare men ryssar och mexikaner. Tråkigt.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".