Ryssland och OS-flaggan.
Ryssland och OS-flaggan. Foto: TT.

Ryska idrottsministern Pavel Kolobkov: ”Ryska idrottare får bara tävla under den ryska flaggan vid OS 2018 i Pyeongchang”

De senaste åren har många ryska idrottare tävlat under neutral flagg.
Men så kommer det inte bli i Pyeongchang-OS.
– Ryska idrottare kommer bara att tävla under den nationella flaggan, säger idrottsministern Pavel Kolobkov.

Efter de senaste årens ryska dopningsskandaler har många ryska idrottare stoppats från diverse mästerskap, alternativt tvingats tävla under neutral flagg (bland annat längdhopparen Darja Klisjna i OS 2016) då ryska förbund stängts av.

Men några ryska idrottare under neutral flagg kommer vi inte att få se i Pyeongchang-OS i februari. I alla fall om vi ska tro på den ryska idrottsministern Pavel Kolobkov.

– De ryska idrottarna kommer endast att tävla under den nationella flaggan, slår han fast i en intervju med ryska R-sport.

Flera organisationer, däribland Svensk Antidopning, har krävt att Ryssland ska stoppas från OS 2018, och ett slutligt beslut förväntas meddelas i november. Den internationella antidopningsbyrån Wada har ett möte inplanerat den 16 november.

– Naturligtvis så förekommer en viss nervositet gällande dessa. Det är ett spänt läge i den internationella och ryska pressen och det har varit diverse uttalanden från olika organisationer, säger Kolobkov i intervjun, och fortsätter:

– Men vi tror att våra landslag och idrottare kommer att få tävla i OS 2018. Och det kommer att ske under deras egna flagga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista