Mia Carlsson blev landslagsspelare igen – efter positionsbytet i Kristianstads damallsvenska lag

3:26 min

I VM-kvalpremiären var hon den stora skrällen i den svenska startelvan.
När damlandslaget nu ska möta Ungern är hon åter högaktuell för en plats i startelvan.
Det kan hon tacka ett positionsbyte i klubblaget Kristianstad för.

Vintern 2014-15 fick Mia Carlsson göra ett par landskamper, men hon försvann ut ur landslaget i princip lika snabbt som hon hade kommit in.

Men när Peter Gerhardsson i somras tog över jobbet som förbundskapten efter Pia Sundhage var Carlsson en av de största skrällarna i hans första trupp.

Och det stannade inte där. För när startelvan till VM-kvalpremiären borta mot Kroatien presenterades var Carlsson den stora överraskningen. Och en överraskning även för Gerhardsson själv, åtminstone sett till hans förväntningar inför den drygt veckolånga vistelsen i Kroatien:

– Hon visade på lägret att trots bara fem (i själva verket tre, reds anm) landskamper så såg hon ut som att hon hade gjort många fler. Hon spelade sig egentligen in under lägret, på grund av sina insatser där, säger Gerhardsson.

Och anledningen till att Carlsson över huvud taget fick chansen att spela sig in i landslaget igen grundades i att hon tidigare i år fick byta position i klubblaget Kristianstad, från mittback till ytterback.

– Jag gick från att spela mittback till att bli ytterback hemma i Kristianstad, och därför konkurrerar jag ju om en annan plats. Mittbacksplatserna i Sverige är ju för tillfället i världsklass, säger Carlsson, vars positionsbyte från början inte handlade om att öka hennes landslagschanser:

– Vi har fått skador och spelare som lämnade under vårsäsongen. Därför fick vi göra lite rockader, och det kan jag vara den första att skriva under på att jag var glad över.

Varför?
– Nu står jag här och pratar med dig. Det är väl ett gott skäl?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista