Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

RF-basens svar till Ljungqvist: ”Vi har inte bråttom”

Björn Eriksson: "Fick tummen upp för vårt system"
3:00 min

Arne Ljungqvist vill skyndsamt se att svensk antidopning separeras från idrotten själv. RF-ordföranden är betydligt lugnare.

Sveriges egna nationella antidopningsorganisation, ofta kallad ”Nado”, måste bli mer distanserad till Riksidrottsförbundet, menar Arne Ljungqvist.

– Jag vet att det är ett arbete på gång just nu inom Wada som inför 2019 innebär att det blir strängare krav, säger Ljungqvist till Radiosporten.

Är Sverige fel ute?

– Ja, här är vi fel ute. Det kan ge svåra konsekvenser för oss i värsta fall. Och nu är tiden ganska knapp. Snart kommer en ny revidering av ”koden”, Wadas regelverk, där det här blir mycket tydligare framfört.

Björn Eriksson, ordförande för Riksidrottsförbundet (RF), har en till stor del annan syn på läget.

– Vi hade en grupp som för tio dagar sedan åkte ner och träffade Wada i Schweiz. Då fick vi ”tummen upp” för det system vi har idag, säger Eriksson. Vi fick inte intrycket av att det är bråttom.

Klicka på ljudlänken och hör mer utförligt Ljungqvists och Erikssons ståndpunkter i fråga om hur fri dopningsjakten bör vara i förhållande till idrottens egna organisationer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".