Gentzel om nytt CL-format: ”Helt oacceptabelt”

1:30 min

Internationella europeiska handbollsförbundet vill att dagens 28 lag ska bli 12 i Champions League. Peter Gentzel, chef för Svensk elithandboll, är negativ till en eventuell regeländring. 

– Det är oacceptabelt när det finns över 50 länder i Europeiska handbollsförbundet, säger Gentzel till P4 Halland.

Det nya formatet som kan komma att gälla från och med 2020 innebär att bara de åtta nationsvinnarna från Europas toppligor får en plats i Champions League tillsammans med fyra wild cards. Den svenska handbollsligan ligger bara elva på rankingen och ett nytt format kan därför komma att slå hårt mot de svenska klubbarna.

– Vi anser att en Champions League som endast består av åtta-tio nationer är något helt oacceptabelt när det finns över 50 länder i Europeiska handbollsförbundet, säger förre landslagsmålvakten och numera chefen för Svensk elithandboll Peter Gentzel till P4 Halland.

Den förre stormålvakten tror att storklubbar i svaga ligor har drivit frågan.

– Det finns tyvärr ett fåtal klubbar som spelar i ligor som inte är starka och som vill ha fler matcher mot bättre motstånd. Ett typexempel är ju Barcelona som spelar i den spanska ligan och vinner allt, jag tror inte att de har förlorat på fem år. De behöver ha internationell motstånd och då är det några få klubbar som lyckats driva frågan så långt att Europeiska handbollsförbundet kommit till det här beslutet. 

I förslaget på nytt spelformat, som är framlagt av det internationella europeiska handbollsförbundet, blir det en grundserie med tolv lag och totalt 22 omgångar. De åtta främsta går vidare till kvartsfinal och sedan följer som vanligt ett final four med de fyra bästa lagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista