Radiosportens experter Johanna Frisk och Richard Henriksson.
Radiosportens experter Johanna Frisk och Richard Henriksson. Foto: Radiosporten

Experterna: Därför vinner Linköping SM-guldet

5:17 min

Med tre omgångar kvar toppar Linköping den damallsvenska tabellen, nio poäng före Rosengård. Radiosportens experter Johanna Frisk och Richard Henriksson ger sin analys av varför Linköping tar hem SM-guldet även i år.

Johanna:

Varför vinner Linköping SM-guldet 2017?

– Linköping har imponerat på mig. Det här trodde jag inte inför säsongen i och med att de tappat många tongivande spelare. Tränaren Kim Björkegren har fått ihop gruppen och fått dem att gå samman och sen är det spelare som klivit fram och fått sitt genombrott.

Vilka spelare vill du lyfta fram?

– Jag tänker på Lina Hurtig även om man pratat om henne länge och sen är ju Tove Almqvist och Marija Banusic spelare som levererat och klivit fram. Sen också vikten av Claudio Neto på mitten, hon har varit stabil och en kuggspelare jämte Kristine Minde som kan spela överallt. En spelare som varje tränare vill ha.

En grupp av spelare där jag tror att det funnits en hel del erfarenhet på vissa fötter men där också andra klivit in och tagit det ansvaret och fått en rejäl utveckling under det här året.

Har de framför allt varit offensivt eller defensivt starka?

– Jag tycker helheten i deras spel. Att de har varit stabila bakåt men också producerat framåt och gjort målen. En spelare som Banusic har ju kommit igång och satt dit bollen men också Minde, det är flera spelare som klivit fram och har tagit ansvar.


Richard:

Varför vinner Linköping SM-guldet 2017?

– Jag tycker att de vinner för att de över hela året hållit en stabilitet. Att Linköping skulle vara uppe i toppen är ingen överraskning men att Linköping redan från början, med tanka på stjärnorna de tappade inför säsongen och sina skadebekymmer, fick en sådan bra start på säsongen det är överraskande.

Framför allt beröm till tränaren Kim Björkegren som fick ihop det direkt, det normala hade ju varit att det hackat på våren innan man kom igång men Linköping raceade direkt.

Har de framför allt varit offensivt eller defensivt starka?

– Försvaret har varit det viktigaste för Linköping men anfallet är det som överraskat mig. Som jag var inne på, i början av säsongen var det inte sällan så att försvarsspelare fick spela längst fram eftersom man hade de här skadebekymrerna och ändå lyckades man vinna matcher. 

Någon speciell detalj i anfallsspelet som du vill lyfta?

– Kantspelet, ytterbackar och yttermittfältare och deras snabbhet och förmåga att själva ta sig in i straffområdet. Tittar man på Linköping kommer många mål från inspel på kanten. Under hösten har Lina Hurtig klivit fram, inte bara i landslaget, som en skicklig kantspelare och det händer väldigt mycket när hon får bollen där på vänsterkanten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista