Richard Henriksson.
Radiosportens expert Richard Henriksson. Foto: Mattias Ahlm

Henriksson om Dalkurd: ”Ett Östersund light”

2:17 min

För första gången är Dalkurd klart för allsvenskan. Radiosportens expert Richard Henriksson är imponerad över lagets framfart.

– Ser man över flera års tid så är det förstås het otroligt att en sådan liten förening med ganska knappa förutsättningar, sett till träningsmöjligheter och annat, nu har tagit sig hela vägen till allsvenskan. Det har vi sett tidigare, Dalkurd är ännu ett i raden av spännande och fortfarande ganska ovanliga fotbollsprojekt i Sverige.

Hur spelar de fotboll?

– Ett väldigt taktiskt drivet lag som påminner lite om BP. Andreas Brännström, tränaren, är väldigt taktiskt slipad och kunnig i det och Dalkurd spelar ofta 3-5-2, en uppsättning i herrallsvenskan som fortfarande inte är särskilt vanligt. Dalkurd har kantspelare som tar hand om respektive kant och har väldigt spelskickliga backar också. Lite ett Östersund light som kommer upp här i Dalkurd.

Vad krävs för att Dalkurd ska hänga kvar?

– För att hänga kvar har Dalkurd, som truppen ser ut nu, det här laget skulle kunna klara sig i allsvenskan. Men som för alla framgångsrika lag i Fotbollssverige om man förlorar några spelare ja då måste man få in någon. Och varför skulle Dakurd bara satsa på att klara ett nytt kontrakt nästa år? Alla lag försöker ju ständigt blir bättre och det är jag säker på att Dalkurd kommer försöka genom att värva i vinter. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista