Iksus Emelie Wibron (26) under damernas SM-final i innebandy mellan Iksu Innebandy och Kais Mora IF i Globen i Stockholm
Emelie Wibrons Iksu har svag ekonomi. Foto: Sören Andersson/TT

Svenska innebandymästarna Iksus framtid hotad

I april tog Iksu SM-guld.
För tre veckor sedan vann de Champions Cup.
Men snart kan klubben tvingas lägga ner på grund av svag ekonomi.
– Det är inte alls självklart att vi finns kvar efter den här säsongen, säger klubbchefen Jocke Sjöström.

Iksu har under lång tid varit en av svensk innebandys största klubbar. Laget toppar högstadivisionens maratontabell och har fem SM-guld, varav det senaste kom i april i år.

Men nu är klubbens framtid hotad. Anledningen: Svag ekonomi.

– Ska vi prata pengar är det cirka 200 000 kronor som återstår för att vi ska klara de ekonomiska kraven det här året. Jag är ganska orolig över hur det ska bli i framtiden, säger klubbchefen Jocke Sjöström till lokaltidningarna i Umeå, och fortsätter:

– Det är inte alls självklart att vi finns kvar efter den här säsongen, men fokus ligger på att det inte ska bli så.

Ett problem för Umeå-klubben, som just nu ligger femma i superligan, är att det inte finns så stora kostnader att skära i:

– Vi har inga spelarlöner. Vi har minskat truppen och åker med färre spelare till bortamatcherna. Jag anser att det inte finns så mycket att göra på kostnadssidan, snarare vara beredda på att möta framtiden, och ett steg i det kan vara att ge spelarna bättre förutsättningar ekonomiskt för att kanske kunna gå ner i arbetstid, säger Jocke Sjöström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".