Calle Halfvarsson har haft stora sjukdomsproblem senaste säsongerna.
Calle Halfvarsson har haft stora sjukdomsproblem senaste säsongerna. Foto: Anders Wiklund/TT

Operationen ska rädda Halfvarssons säsong

Calle Halfvarson: "Nyckeln är att hålla sig frisk"
3:09 min

Calle Halfvarsson har haft stora sjukdomsproblem de senaste säsongerna. Men nu har 28-åringen opererats för att rädda kommande vinter och få bästa möjliga uppladdning inför OS i februari.

– Vi tog beslutet i våras att jag skulle kolla upp bihålorna och då tyckte de att det såg alldeles för tätt ut och då gjorde vi en bihålsoperation och efter det har jag varit väldigt frisk och sen om det här var lösningen det vet man inte men jag hoppas att det var en nyckel, säger Calle Halfvarsson till Radiosporten.

Halfvarsson berättar att han varit frisk under hela sommaren och hösten.

Jag brukar vara lite rädd för att prata om det. Jag har gjort det förr och så har man  åkt på nya sjukdomar och problem. Men det känns i alla fall bra fram till nu.

Inför säsongen har han analyserat vad som gått bra när han lyckats i tävlingar och vad som gått snett de gånger han underpresterat.

– Vi kom fram till att som vanligt när jag blir sjuk så går det åt fel hål. Det blir en stress i allt, man försöker träna sig i form igen efter en längre förkylning, så nyckeln till att det ska gå bra är ju att hålla sig frisk.

Förra säsongen inledde han starkt med tre pallplatser under de två första världscuphelgerna. Men sedan kom en lång förkylningsperiod och väl på VM blev det endast ett brons i stafetten. Inför OS i februari jagar 28-åringen fortfarande sin första individuella mästerskapsmedalj.

– Vi har lagt upp en plan och sedan är inte allt spikat. Det är klart att man får välja bort något för att vara i lite bättre slag inför OS. Det finns några olika planer som man måste välja på men säsongen får utvisa.

– Jag vill så klart köra Tour de Ski men som sagt vi får se. Ska man vara med och slåss om den totala världscupen så måste man nästan köra hela touren, annars är man rökt där. Men vi får se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".