Fredrik Gårdare, kriminalkommissarie.
Fredrik Gårdare, kriminalkommissarie. Foto: TT

Misstänkt matchfixning inom elitlag

Både Svenska fotbollförbundet och polisen misstänker att flera fotbollsklubbar fixar sina egna matcher, skriver Göteborgs-Posten. Enligt polisen ska det röra sig om matcher i superettan och division 1.

– Det dyker upp tips inifrån klubbar med väldigt dålig ekonomi som säger att föreningen själv tar till matchfixning för att rädda klubbens ekonomi. Det har vi rätt mycket information om. I de föreningarna råder det ofta stora motsättningar runt det här, säger kriminalkommissarie Fredrik Gårdare till GP.

Enligt honom rör det sig om tre-fyra klubbar i superettan och division 1. Polisen har ingen information om det har förekommit i ett allsvenskt lag.

Än så länge är det inte juridiskt olagligt för en förening att fixa en match, men mycket tyder på att en lagändring kommer 2019, enligt GP.

– När det inte förekommer hot eller muta utan spelare och ledare kommer överens om att fixa det här, så finns det ingen lag som förbjuder det, säger Fredrik Gårdare.

Svenska fotbollförbundet bekräftar att det finns misstankar om klubbstyrd matchfixning, men vill inte säga i vilken omfattning och på vilka nivåer det förekommer.

– Det är svårt att få det bekräftat men vi gör allt vi kan, säger förbundets chefsjurist Anders Hübinette till tidningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista