Ceremoni i Pyeongchang
Foto: Lee Jin-man
100 dagar till OS

Rikard Grip: "Det blir kompakt och en stor utmaning"

1:55 min

Längdskidstadion är kompakt och curlinghallen är också liten, skicross-banan är teknisk och OS-boendet är fräscht. Så lyder betygen från de svenska ledarna som besökt OS-arenorna.

Förbundskaptenen Rikard Grip har varit på plats i Pyeongchang för att inspektera banorna där Stina Nilsson och Charlotte Kalla ska jaga medaljer i februari. Längdskidlandslaget har guld att försvara i både damernas och herrarnas stafett. Sotji-OS blev en stor succé för det svenska laget, med elva medaljer i längdspåren.

– Jag är nöjd med banorna. Det är fina och utslagsgivande banor. En del kan kanske uppleva att det inte är de jobbigaste banorna vi tävlat på, det är inte de brantaste stigningarna, men det är mer ihållande och längre stigningar. Det kommer bli utslagsgivande när det väl blir hårdkörning, säger Rikard Grip till Radiosporten.

Det är en liten stadion för längdskidåkning i Pyeongchang, betydligt mindre än vad vi sett på världsmästerskapen de senaste åren.

– Det blir kompakt och en tuff utmaning i till exempel skiathlon, när det ska bytas skidor. Men det fungerade bra på för-OS och det är bara trevligt med en lite mindre arena. Ska man ha en så stor arena som i Falun så måste man ha 30-40 000 i publiken och det tror jag inte att vi får uppleva här, säger förbundskaptenen Grip.

Sandra Näslund och Victor Öhling Norberg är regerande världsmästare i skicross och två av Sveriges stora medaljhopp inför OS i Pyeongchang.

– Med tanke på avslutningen förra säsongen så har vi som mål att ta minst två medaljer varav ett guld, säger sportchefen Joar Båtelsson som var på plats i OS-backen redan i september.

– Det ser spännande ut. Det är en teknisk bana, den kommer passa våra svenska åkare bra. Sandra och VÖN är väldigt tekniska. Startsektionen kommer innehålla ett ”drop” på cirka tre meter och det tror jag kommer passa jättebra, säger Joar Båtelsson.

I Gangneung på den koreanska östkusten finns två ishallar där hockeyn kommer att spelas under OS. Det blir en herrturnering utan NHL-proffs, men Tre Kronors materialförvaltare Anders Pudding Weiderståhl är med som vanligt.

Vi var med honom under en resa till Sydkorea i september, när han undersökte omklädningsrummens kvalité.

– Alla ligger på 125-130 kvadrat. Med ett coachrum, ett materialrum, ett massagerum och 25 platser för spelarna. De som är bra för killarna är att man ser varandra när coachen har genomgång, det är inte minst viktigt med vår kaffemaskin och ”gottigott” som vi ska ha med. Så vi har lite kaffemys där och frukt och sådana grejer, berättar ”Pudding”.

Sängarna som spelarna ska sova i har också fått godkänt av Tre Kronors materialförvaltare.

– Det är trerumslägenheter som vi ska dela. Det är en enkelsäng i två sovrum och en dubbelsäng i ett sovrum, så vi blir fyra i varje lägenhet. Det är väldigt enkelt, men väldigt fräscht, säger han.

Med 100 dagar till OS framstår dom två curlinglagen som två av Sveriges absolut största guldhopp. Rutinerade Lag Niklas Edin och supertalangerna i Lag Anna Hasselborg har toppat världsranking-listorna under hösten. Förbundskapten Peja Lindholm har varit på plats i Gangneung där curlingen kommer att spelas under OS och han är nöjd med vad han sett.

– Det är en bra arena, den är ganska liten så det kommer bli bra tryck och härlig atmosfär. Vi har allt vi kan önska av den arenan, säger Peja Lindholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista