Richard Henriksson.
Richard Henriksson. Foto: Mattias Ahlm

Expertens oro: ”Många spelare har problem i klubblaget”

4:32 min

I dag presenterade förbundskapten Janne Andersson den svenska truppen till playoff-matcherna mot Italien. Radiosportens expert Richard Henriksson ger sin syn på laget som ska ta Sverige till VM.

Vad stack ut?

– Att det var 25 spelare stack kanske ut,. Fler spelare har Janne Andersson aldrig tagit ut till en och samma landslagssamling, vilket jag tycker är bra. Jag brukar ofta när jag som expert får önska något inför att en trupp ska annonseras, just ha att ha spelare på plats från början.

– Det kan ju hända mycket i en första match med skador och gula kort och man måste kanske använda andra spelare den andra matchen och då är det en fördel att de varit med hela samlingen och inte kallas in i panik på lördagen.

Skadedrabbade Jimmy Durmaz och Albin Ekdal är uttagna, vad säger du om det?

– De är verkligen frågetecken och det var Janne Andersson öppen med. De har inte spelat mycket den sista tiden och matchformen är svår att bedöma. Janne får avgöra på träning hur Jimmy och Albin ser ut, båda har ju när de varit fullt friska varit givna startspelare så jag hoppas att de kommer så nära 100 procent som de kan för det är spelare som verkligen behövs.

Enda överraskningen är Bröndbys Johan Larsson, vad tycker du om att han är uttagen?

– Han har inte varit med tidigare så därför blir det lite av en skräll men han är mest med som back up på högerbackspositionen. Eftersom Mikael Lustig är avstängd så kommer Emil Kraft garanterat att få spela högerback och då finns Larsson som ett alternativ bakom. Men jag blir väldigt överraskad om han spelar någon matchminut överhuvudtaget. 

Kommer den här truppen kunna besegra Italien?

– Jämfört med Italiens trupp som presenteras i dagarna är den mycket sämre men man kan ändå konstatera att laget är intakt om man ser till laget som spelat i VM-kvalet. Det som är lite oroväckande är att många spelare just nu är i lite problematiska situationer i sina klubblag. Ola Toivonen får inte mycket speltid, Jakob Johansson samma sak och Victor Nilsson Lindelöfs situation i Manchester United där han inte spelat några ligamatcher. Men det viktigaste är ändå att det svenska laget är hyfsat intakt.

Hur känns det inför matcherna?

– Det känns bra. Jag tycker att Janne Andersson uttrycker det bra när han säger att det krävs personbästa, Sverige måste nå väldigt nära maxnivå över två matcher för att slå ut ett lag som Italien. Men de två bästa matcherna det här landslaget gjort var mot tufft motstånd mot Frankrike i VM-kvalet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista