Alexander Legkov vid VM i Falun 2015.
Alexander Legkov vid VM i Falun 2015. Foto: Anders Wiklund / TT

OS-guldmedaljören stängs av från OS – på livstid

1:37 min

Alexander Legkov och Jevgeni Belov misstänks ha varit dopade under OS i Sotji 2014. Nu stängs den ryska duon av från OS på livstid.

”Vi kommer att överklaga den här domen”, skriver Legkovs advokat Christof Wiechemann till Expressen.

Den internationella olympiska kommittén, IOK, meddelade i dag att man väljer att stänga av ryska OS-guldmedaljören Alexander Legkov och landsmannen Jevgeni Belov från OS på livstid.

Anledningen är att de båda ryssarna finns med i den så kallad McLaren-rapporten som avslöjade att Rysslands dopat flera aktiva under OS i Sotji 2014. Legkov fråntas också guldet han tog på femmilen under mästerskapet i sitt hemland samt stafettsilvret.

”Vi kommer att överklaga den här domen till idrottens skiljenämnd (Cas)”, skriver Legkovs advokat Christof Wiechemann till Expressen.

IOK uppmanar också det internationella skidförbundet, Fis, att vidta åtgärder eftersom IOK bara har makt att fatta beslut som gäller OS. Det betyder att ryssarna i dagsläget är fria att tävla i världscupen.

Legkov och Belov har varit tillfälligt avstängda sedan december 2016 av Fis i väntan på utredning. 

Radiosporten längdexpert Torgny Mogren är tudelad till att den ryska duon stängs av.

– Det är just det att man kan stänga av idrottare som inte lämnat ett positivt prov. Det känns ju lite farligt på sätt och vis, men finns det starka indicier i den här McLaren-rapporten, då är avstängning det enda rätta. Om man nu stänger av dem på det här sättet så måste det finnas rejäla bevis för dopning.

Det internationella skidförbundet, Fis, meddelade under onsdagskvällen att även Julia Ivanova, Jevgenia Sjapovalova, Alexej Petukhov och Maxim Vylegzhanin kommer att utredas.

Ett beslut om de fyra åkarna väntas nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista