Sveriges förbundskapten Rikard Grip.
Sveriges förbundskapten Rikard Grip. Foto: Anders Wiklund/TT

Rikard Grip: ”Chockad”

"Bevis på att systemet fungerar"
1:36 min

Internationella olympiska kommittén har meddelat att man stänger av den ryska duon Alexander Legkov och Jevgeni Belov på livstid från OS. Svenska förbundskaptenen Rikard Grip såg det inte komma.

– Först och främst är man chockad, säger Grip till Radiosporten.

Alexander Legkov och Jevgeni Belov misstänks ha varit dopade under OS i Stoji 2014 och därför har Internationella olympiska kommittén, IOK, stängt av den ryska duon på livstid från OS. 

– Först och främst är man så klart chockad. Sen är det alltid tråkigt när sådant här uppdagas men det är positivt att de som fuskar åker dit, säger Sveriges förbundskapten Rikard Grip till Radiosporten.

Vilka signaler sänder det här?

– Det är en jättesvår situation för informationen man fått i de här fallen har varit knapphändig så det är svårt att göra en konkret bedömning för oss som inte har full insyn. Men man förhåller sig till att kompetens finns hos de som varit med och tagit beslutet. 

– Men återigen så är det ett bevis på att systemet fungerar och att man strävar efter en ren idrott vilket är positivt.

Legkov och Belov har är däremot fria att tävla i världscupen eftersom IOK bara fattar beslut som gäller OS. Men Grip hoppas att även det internationella skidförbundet, Fis, följer i IOK:s spår.

– Jag hoppas att de förhåller sig till samma beslut oavsett vad det är. Det skulle ge oerhört konstiga signaler om man får tävla på en arena men inte en annan. Regelverket borde vara att antingen är man fri att tävla och då gör man det på båda ställen och annars är man avstängd för att man gjort något som inte är tillåtet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".