Pia Sundhage tar över som förbundskapten för F15-F17-landslagen.
Pia Sundhage tar över som förbundskapten för F15-F17-landslagen. Foto: Maja Suslin/TT

Sundhage om nya jobbet: ”Fett att få ge tillbaka”

2:39 min

Sverige före detta förbundskapten Pia Sundhage fortsätter arbetet inom det svenska fotbollförbundet. I dag blev det klart att Sundhage blir förbundskapten för F15-F17-landslagen.

– Känns fett att få ge tillbaka, säger Sundhage till Radiosporten.

Sommarens EM-slutspel med damlandslaget blev Pia Sundhages sista uppdrag som svensk förbundskapten och i dag kom beskedet att hennes nästa steg i tränarkarriären blir som förbundskapten för F15-F17-landslagen.

– Det känns väldigt bra. Nu har jag lovat mig själv att jag ska tuta och köra i 180 i tre år. Det gjorde jag både med det amerikanska och svenska landslaget men det här är en annan sits. Jag kommer att resa minst lika mycket inom Sverige och påminna folk om att fotboll är viktigt i så väl eliten som i samhället, säger Pia Sundhage till Radiosporten.

Jag har stått i olika finaler och tagit medaljer men fotboll är så mycket mer än medaljer. Nu får jag chansen att se en 15-åring eller en 17-åring som drömmer om att bli allra bäst. Det känns fett att få ge tillbaka.

Det har länge spekulerats i vad som blir Sundhages nästa steg och hon tänkte en extra vända innan hon tackade ja till nya jobbet.

– Men att jag får ge tillbaka och kan vara någon sorts förebild, det intresserade mig. Och sen är det utmanande i mitt ledarskap.

På vilket sätt är det utmanande?

– Det är skillnad mellan en 25-åring och en 15-åring och hennes miljö. Kierkegaard säger ju, för att föra en människa till ett bestämt mål måste du finna henne där hon är. Och det är precis det jag ska försöka göra tillsammans med andra ledare så klart. Som alltid, ensam är jag nästintill oduglig men tillsammans med andra tror jag att jag kan finna 15-årigarna och få se hur de drömmer om sin fotboll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista