Sara Hector.
Sara Hector. Foto: SR.

Lär känna Sara Hector: ”Jag behöver någonting som stimulerar hjärnan”

12 min

Sara Hector är ett av Sveriges alpina hopp inför OS i Sydkorea i februari. Hon är storslalomåkaren som älskar att träna och som bollar sin skidkarriär med ekonomistudier.

Sara Hector är Sveriges just nu bästa storslalomåkare på damsidan. Hon slutade nia i världscuppremiären i Sölden och har två pallplatser varav en världscupseger på meritlistan. Hon har vetat ända sedan hon var liten att hon ville bli skidproffs.

– Jag såg i min ”mina-vänner”-bok från när jag var 10 år att det stod slalomproffs, säger Hector till Radiosporten.

25-åringen från Sandviken bollar sin elitkarriär med studier i företagsekonomi. Hon har snart kommit halvvägs till en kandidatexamen och säger att det är bra att ha nånting som tar lite fokus från skidåkningen. 

– Jag behöver någonting som stimulerar hjärnan lite för annars är det lätt för mig att jag bara överanalyserar varenda liten detalj i skidåkningen och skapar problem som inte finns. Min hjärna blir uttråkad om jag bara håller på med skidåkning.

Sara Hector om:
Smeknamn: Sassan, Sassa, Heccan
Skostorlek: 39
Favoritmat: Köttfondue
Husdjur: Inga
Favoritserie på tv: Suits
Favoritämne i skolan: Matte
När jag var liten ville jag bli: Slalomproffs
Efter karriären vill jag bli: Egenföretagare
Det gör jag när jag inte tränar: Pluggar, umgås med vänner osv
Mitt liv just nu på en skala 1-10: 10

Hector har många bollar i luften. Förutom elitkarriären och studierna så jobbar hon med sponsorer, umgås med vänner och åker gärna ut i skärgården. Det kanske inte är så konstigt att hon beskriver sig själv som en tiger om hon skulle vara ett djur.

– Jag är nog inte så lätt att tämja, ganska vild. Jag tycker om att göra saker fort och är ett sällskapsdjur fast ändå inte, säger Hector och skrattar.

Hon älskar att vara ute i vacker natur och skulle inte kunna tänka sig ett liv utan träning.

– Min lyckligaste stund är en helt fantastiskt bra skiddag när det är vackert väder och går så jädra bra på träningen. När det är knallbra underlag och man åker helt sjukt bra. Då vet jag att jag är enormt lycklig.


Lyssna på intervjun och hör:

  • Hur Sara jobbar mentalt för att prestera och må bra
  • Hur Saras första skiddagen var efter den svåra knäskadan 2015
  • Varför Sara tränar med Europacuplaget istället för träningsgrupp 1
  • Varför Sara inte tycker om träslöjd
  • Vad Sara vill göra efter skidkarriären
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista