Collage Sebastian Coe och Daniel Ståhl. Foto: TT
Foto: TT

Ny världsranking skakar om friidrotten

Friidrottskommentatorn Alexander Lundholm rapporterar
0:48 min

En världsranking i friidrott införs nästa år. Och det blir en viktig ranking, som ska avgöra vilka som får tävla i VM och OS.

Det internationella friidrottsförbundet IAAF berättade idag att friidrottarna kommer att kunna samla rankingpoäng i tävlingar på olika nivåer under säsongen, och att rankingen sedan kommer att ligga till grund för vilka som får tävla i dom stora internationella mästerskapen.

Världsrankingen ska lanseras under 2018.

– För första gången i sportens historia kommer idrottare, media och fans att ha en klar förståelse för hierarkin mellan tävlingar, och de kommer att kunna följa en logisk säsongs-lång väg mot de stora mästerskapen, säger Coe till IAAF:s hemsida.

Förhoppningen är att rankingsystemet ska göra att de stora stjärnorna ska tävla mer och möta varandra på de stora galorna. De stora profilerna har de senaste åren valt att undvika att möta sina värsta konkurrenter i Diamond League-galorna, vilket inneburit att de häftigaste duellerna uteblivit.

Från och med 2018 ska Diamond League-galornas status öka, eftersom det kommer att finnas många ranking-poäng att hämta där.

- Den nya världsrankingen kommer att driva och forma det internationella tävlingssystemet, inkluderat kvalificeringen till världsmästerskapen och OS, säger internationella förbundets ordförande Sebastian Coe till förbundets hemsida.

Men skeptiker har tidigare pekat på att ett rankingsystem gynnar de som tävlar mycket, och att idrottarna kommer att vara utslitna när det väl är dags för mästerskapet.

Sveriges förbundskapten Karin Torneklint vill avvakta ytterligare detaljer och information om det nya systemet, men ser både för- och nackdelar.

– Jag får vänta och se vad det innebär. Fördelarna är ju för de som tävlar bra och ligger bara någon centimeter från kvalgränsen men ändå visar bra klass och presterar på stora tävlingar. Nackdelarna är ju för de som inte kommer in på Diamond League, som ger mycket poäng, säger hon till Radiosporten.

Poängsystemet och andra detaljer kring rankingen kommer att presenteras i början av 2018 och det nya systemet ska kunna användas inför VM 2019 och OS 2020.

Det europeiska friidrottsförbundet har sedan tidigare bestämt sig för att införa rankinglistor, som ska ligga till grund för kvalificering till framtida EM.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".