Måns Hedberg
Måns Hedberg, arkivbild. Foto: Erik Nylander/TT

Efter olyckan – Måns Hedberg kan tävla igen

0:49 min

Mindre än ett år efter kraschlandningen är Måns Hedberg tillbaka på snowboarden. Nu har han fått grönt ljus av läkarna att köra för fullt igen, det berättar han för Radiosporten.

– Jag fick svar i går från landslagsläkaren att allt ser bra ut, det känns otroligt skönt och bra, man har ju krigat hela sommaren, säger han.

Det var under en tävling i Italien i slutet av mars som Måns Hedberg landade illa efter ett hopp och bröt en nackkota. 

Han flögs till ett sjukhus i Innsbruck där han opererades. Läkarna tog bland annat ben från 23-åringens höft och lagade nacken med benet från höften.

Redan då var Måns Hedberg fast besluten att komma tillbaka på snowboarden. 

– Jag kommer att ta rehaben till 110 procent och köra så tills jag kan stå på min snowboard igen, sade han till P4 Gävleborg i början av april.

Sju månader senare är han redo för en smått mirakulös comeback. Den 8 november åker han med landslaget till Österrike och går allt som planerat där siktar han mot tävlingscomeback i Kina den 21 november.

– Det är väl huvudet som spelar ett spratt nu framöver, men förhoppningsvis ska det går bra, jag är väldigt motiverad. Jag har kört lite grann redan och gjort alla snurrar upp till 900, alltså två varv. Så jag känner mig redo att gå vidare till 1080, tre varv, säger han.

Den 9 februari invigs OS i Pyeongchang, Sydkorea. Då tänker 23-åringen stå på startlinjen.

– Jag ser inte OS som något problem, det är lång tid kvar. Det är bara att jag ska komma igång med åkningen men jag vet ju att den finns där, den sitter i ryggmärgen.


Måns Hedberg

Född: 1993

Bor: I Bollnäs

Meriter: 11:a i big air och 9:e i slopestyle på VM 2017. 9:a i både big air och slopestyle på VM 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista