Lars-Gunnar Jansson stöttar Hockeyallsvenskans förslag på nytt kvalsystem. Foto: SR och TT
Lars-Gunnar Jansson stöttar Hockeyallsvenskans förslag på nytt kvalsystem. Foto: SR och TT

L-G Jansson om förslaget på nytt SHL-kval: ”Bra, SHL-lagen ska få kämpa lite mer”

2:31 min

Inget återinförande av kvalserien, men däremot ett nytt slutspelsträd. Så kan kvalspelet till SHL förändras och Radiosportens expert Lars-Gunnar Jansson är optimist.

– Jag tycker SHL-lagen ska få kämpa lite mer.

Sedan två år tillbaka får de två sämst placerade lagen i SHL kvala i bäst av sju matcher mot kvalvinnarna i Hockeyallsvenskan. Diskussioner pågår nu om hur upp- och nedflyttningssystemet ska se ut i framtiden, skriver Aftonbladet.

Hockeyallsvenskan vill se ett slutspelsträd, där de två SHL-lagen går in redan på ett kvartsfinalsstadium. Något som skulle innebära att det krävs två matchserier och inte bara en för att säkra ett SHL-kontrakt.

Radiosportens hockeyexpert Lars-Gunnar Jansson gillar förslaget.

– Jag tycker SHL-lagen ska få kämpa lite mer för att vara kvar i SHL. Dessutom blir det ju fler spännande matcher för publiken, säger Jansson.

Även i SHL:s förslag på upplägg ingår ett slutspelsträd. Dock utan SHL-inblandning, då man hellre ser ett träd med åtta hockeyallsvenska lag, där de två bästa i slutändan får möta SHL-motstånd om en plats i högsta serien.

Lars-Gunnar Jansson hoppas på ett tredje förslag.

– Då skulle de två sista lagen i SHL åka ur direkt och de två bästa lagen i Hockeyallsvenskan gå upp direkt. Inget kvalande. Har man vunnit en serie ska man förflyttas uppåt, säger Jansson, som dock inte tror att klubbarna kommer gå med på den då viktiga ekonomiska inkomster uteblir utan kvalspel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista