Sarah Sjöström.
Sarah Sjöström. Foto: Michael Sohn

Sjöström: ”Tyngsta utmärkelsen jag fått”

2:51 min

Sarah Sjöström prisades under torsdagen till årets kvinnliga idrottare i Europa.

– Kanske den tyngsta utmärkelsen jag fått hittills. Jag har fått många priser tidigare, men det här är en helt annan kategori när det kommer till alla idrottare i hela Europa, säger Sjöström till Radiosporten.

I hård konkurrens fick den svenska superstjärnan ta emot utmärkelsen årets kvinnliga idrottare i Europa av ANOC, Association of National Olympic Committees, som är en sammanslutning av världens nationella olympiska kommittéer. Samtliga sommar- och vinteridrottare gör upp om priset, som delats ut sedan 2014. 

– Det var en riktigt stor ära att få ta emot det priset, säger Sjöström.

Sjöström får priset främst för sitt närmast otroliga VM i Budapest, där hon simmade hem tre guld, ett silver och dessutom slog en rad världsrekord.

– Det har varit ett väldigt framgångsrikt år för mig där jag slagit ganska många världsrekord och tagit en hel del VM-medaljer.

Lyssna i ljudklippet om vilken bedrift Sjöström minns allra bäst från året

Nu i helgen väntar kortbane-SM i Jönköping.

– Från galaklänning och klackar till tävlingsdräkt och badmössa redan ikväll, riktigt stora kontraster. Men det är så det är att vara elitidrottare, säger Sjöström.

Sjöström säger i ljudklippet att hon var så sminkad på galan att hennes agent inte ens kände igen henne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista