Med en omgång kvar säkrade Vittsjö det allsvenska kontraktet.
Med en omgång kvar säkrade Vittsjö det allsvenska kontraktet. Foto: TT

Sent mål säkrade allsvenska kontraktet

1:45 min

Det satt hårt åt men till slut lyckades Vittsjö säkra det allsvenska kontraktet. På tilläggstid satte Hannah Wilkinson 2-2 hemma mot Kif Örebro och det betyder att laget med en omgång kvar inte kan åka ur den högsta serien.

– Vi ska fira, definitivt, säger Wilkinson.

Dagens resultat:
Kvarnsveden-Rosengård 1-3 (0-2)
Linköping-Eskilstuna 0-6 (0-2)
Vittsjö-Örebro 2-2 (1-1)

En seger eller ett oavgjort resultat krävdes för att säkra det allsvenska kontraktet för Vittsjö som också tog ledningen 35 minuter in i matchen genom Linda Sällström. Men glädjen blev kortvarig – bara två minuter senare spelade Jenny Hjolman fram till Michelle De Jongh som slog in 1-1 till Örebro som redan åkt ur allsvenskan.

Halvvägs in i den andra halvleken kom nästa kalldusch för Vittsjö. På hörna satte Julia Spetsmark 2-1 till Kif Örebro och det såg länge ut att bli slutresultatet. 

Men på tilläggstid kom målet som säkrade det allsvenska kontraktet. Johanna Andersson hittade fram till Hannah Wilkinson som satte 2-2 för Vittsjö som därmed kan spela den sista omgången utan press.

– Just nu är jag så stolt över det här laget. Alla i laget spelar för sina liv, säger Hannah Wilkins som medger att det blir något typ av firande under kvällen.

– Ja, i kväll ska vi fira. Definitivt, säger hon.

Tabell bottenstriden
Hammarby 23 poäng (0)
Vittsjö 23 poäng (-5)
Göteborg 21 poäng (-12)
----------------------------------
Kvarnsveden 19 poäng (-10)
Kif Örebro 13 poäng (-25)

Kvarnsveden hade chansen att ta sig förbi strecket men då krävdes seger mot tabelltvåan Rosengård och så blev inte fallet. Efter 29 minuter mötte Ebba Wieder ett inlägg från Sanne Troelsgaard och nickade in 1-0 till Rosengård. Wieder ökade också på till 2-0 precis före halvtidspausen och hade dessutom en ramträff i den första halvleken. 

Det blev till sist 3-1 till Rosengård och Kvarnsveden ligger därmed kvar på elfte plats, två poäng efter Göteborg som ligger precis över strecket.

– Det känns väldigt tungt just nu. Det är ingen bra sits, man vill att det ska vara vår prestation som ska avgöra. Nu får vi hoppas på de andra lagen, jättebittert, säger Kvarnsvedens Julia Roddar.

I dagens tredje allsvenska match vann Eskilstuna mot redan klara SM-vinnaren Linköping med hela 6-0. Ett självmål i den femte minuten blev startskottet på målkavalkaden som tremålsskytten Loreta Kullashi avslutade med en minut kvar av matchen.

– Jätteskönt, en bra revansch från förra matchen. och jättekul att få göra mål också, säger Kullashi.


Kvarnsveden-Rosengård 1-3 (0-2)
0-1 Ebba Wieder (29), 0-2 Ebba Wieder (41), 0-3 Sanne Troelsgaard (71), 1-3 Tabitha Chawinga (87).
Publik: 453.

Vittsjö-Kif Örebro 2-2 (1-1) 
1-0 Linda Sällström (35), 1-1 Michelle De Jongh (37), 1-2 Julia Spetsmark (74), 2-2 Hannah Wilkinsson (90).
Publik: 518

Linköping-Eskilstuna 0-6 (0-2)
0-1 självmål (5), 0-2 Loreta Kullashi (28), 0-3 Vaila Barsley (66), 0-4 Loreta Kullashi (71 str), 0-5 Mimmi Larsson (76), 0-6 Loreta Kullashi (89).
Publik: 1 163.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista