Linus Omark spelar till vardags i KHL och riskerar därmed att stoppas från OS.
Linus Omark spelar till vardags i KHL och riskerar därmed att stoppas från OS. Foto: Janerik Henriksson/TT

KHL hotar att stoppa spelare från OS

1:47 min

Först drog sig NHL ur OS. Nu hotar även den ryska ishockeyligan KHL att stoppa sina spelare från mästerskapet i Pyeongchang.

– Vi avvaktar och följer utvecklingen i den här frågan, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson till Radiosporten.

Utspelet kommer från KHL:s president Dmitrij Tjernyshenko som ett svar på de nya dopningsanklagelserna mot ryska idrottare.

I ett uttalande säger Tjernyshenko att Internationella olympiska kommittén (IOK) ”förstör den nuvarande världsordningen inom idrotten” genom att driva misstänkta dopningsfall mot ryska idrottare som tävlade i OS i Sotji 2014.

Tjernyshenko hävdar att IOK stänger av ryska idrottare utan bevis och säger att ”KHL är redo att svara”.

– Vi har nåtts av uppgifterna via media, vi avvaktar från förbundets sida den kontakt vi kommer att ta med det ryska förbundet, säger Anders Larsson, ordförande i det svenska ishockeyförbundet, till Radiosporten.

I samband med Karjala cup kommer de deltagande ländernas ledningar att träffas och då kommer frågan att tas upp.

– Vi vill vara försiktiga med att spekulera i förhand. Vi får se när vi ses till helgen, då kan ju frågan redan vara utagerad. Det återstår att se var utvecklingen tar vägen i den är frågan, säger Larsson.

Tjernyshenko var tidigare ordförande för organisationskommittén för OS i Sojti. Ryssland misstänks där ha manipulerat dopningsprov och fusket tros ha varit känt i den ryska regeringen. Men Rysslands president Vladimir Putin har hela tiden förnekat att landet haft ett statsstött dopningssystem.

I onsdags blev den ryska skidåkaren Alexander Legkov av med sitt OS-guld på femmilen och stängdes av på livstid från OS tillsammans med landsmannen Jevgenij Belov. IOK har sagt att fler avstängningar är att vänta.

René Fasel, ordförande för Internationella ishockeyförbundet IIHF, har nyligen vädjat till KHL att tänka om när det gäller att porta spelare, rapporterar Sport Express enligt Expressen.

– Om en sådan plan finns, måste de tänka om. För det handlar om idrottarnas bästa. Det finns inte bara ryska spelare i KHL. Jag hoppas att det inte händer. Och det vore inte bra av ligan att stoppa spelare från OS. Det vore fel och skulle skicka fel budskap. Man måste tänka på sporten, säger Fasel till den ryska tidningen.

KHL är den bästa ligan i Europa och har blivit än mer attraktiv sedan NHL inte kom överens med IOK om ett nytt OS-avtal. Ryssland, Kanada, Sverige, Finland och USA väntas alla ta ut OS-trupper med bärande spelare från KHL.

I Tre Kronors trupp till Karjalaturneringen nästa vecka finns tio spelare från den ryska ligan, bland dem Staffan Kronwall, Patrik Hersley och Linus Omark.

Herrarnas OS-turnering startar den 14 februari.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista