Lindsey Vonn och Ingemar Stenmark.
Lindsey Vonn och Ingemar Stenmark. Foto: TT.

Stenmark tror på Vonn: ”Kommer slå mitt rekord om hon inte blir skadad”

2:14 min

Amerikanskan Lindsey Vonn har 77 världscupsegrar. Hon jagar Ingemar Stenmarks rekord på 86 världscupsegrar.

– Jag tror säkert att Lindsey Vonn kommer slå mitt rekord förr eller senare om hon inte blir skadad, säger Stenmark till Radiosporten.

Vonn är en av alpinvärldens allra största stjärnor. Hon har ett OS-guld, två VM-guld, fyra totalsegrar i världscupen och 77 världscupsegrar. Nio färre än Ingemar Stenmark.

– Jag tror säkert att Lindsey Vonn kommer slå mitt rekord förr eller senare om hon inte blir skadad eller sådana saker. Speciellt i och med att hon åker störtlopp och super-g. I störtlopp är det just nu inte så många som kan slå henne, det finns väl en del.

– De nya åkarna som kommer upp, det tar ju kanske något år innan de har lärt sig banorna. Om det är dåligt väder kanske de får ett genomåk och sedan är det tävling. Vonn har åkt banorna i tio år och kan banorna mycket bättre. Hon har ju en fördel där, säger Stenmark.

19.20: Uppsnackskväll i Sportextra inför den alpina säsongen

33-åriga Vonn fokuserar på OS i Sydkorea den här säsongen men har Stenmarks rekord i tankarna.

– OS är mitt största mål den här säsongen. Men jag har redan bestämt mig för att åka en säsong till så att jag potentiellt kan försöka jobba för rekordet.

Lyssna på ljudklippet för att höra:

  • Varför Vonn vill tävla mot herrarna i störtlopp
  • Hur Stenmark ser på Vonns chans att konkurrera med herrarna
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".