Tomas Brolin.
Tomas Brolin tillhörde italienska Parma vid VM 1994. Foto: TT och Ellen Hellmark/SR

Brolin: ”Gamla klubbkamrater tror att Italien är i VM redan”

7:44 min

Tomas Brolin spelade nästan sex år i Italien under sin karriär. Nu hoppas den tidigare stjärnan att Sverige ska knäppa hans förra hemland på näsan.

– Både gamla klubbkamrater och kompisar är ganska kaxiga men jag tror också att de är rädda för vad Sverige kan åstadkomma, säger Tomas Brolin till Radiosporten.

På fredag spelar Sverige den första av två matcher i VM-playoffet mot Italien och för Tomas Brolin, med ett förflutet i italiensk klubbfotboll, är det blandade känslor inför dubbelmötet.

Italien är ju mitt andra hemland och Sverige mitt första och nu måste de mötas i playoff och det är lite vemodigt för jag vet att något av mina favoritlag inte kommer att få spela VM.

Brolin fick sitt genombrott i svensk fotboll 1990 när han med tre mål såg till att IFK Norrköping besegrade IFK Göteborg med 6-0. Samma år lämnade han Norrköping för italienska Parma där han spelade nästan sex år totalt. 

– Både gamla klubbkamrater och kompisar som jag har kvar i Italien tror att de redan är i VM, de är lite kaxiga och tycker att Sverige är en munsbit. Men jag tror att de är ganska rädda för vad Sverige kan åstadkomma, säger Brolin till Radiosporten. 

Vilka gamla lagkamrater har du prata med?

– Ganska många, Zola är en av dem och han är lite kaxig. Det vore skönt att vinna och kunna slå Italien på näsan lite grann.

Under Brolins tid i Parma fick en då 17-årig Gianluigi Buffon debutera i a-laget och målvakten var något utöver det vanliga redan då. 

– Man såg tidigt att han skulle bli en världsmålvakt och det blev han ju också. Jag ska försöka leta upp honom när han kommer och ta en cappuccino.

Jag ska försöka intervjua honom lite om hur laget ser ut och så, spionera lite. Nej då, men Buffon är ju en nyckelspelare i det italienska laget.

Brolin medger att Italien på pappret har ett bättre lag än Sverige men tror ändå på ett svenskt avancemang.

– 1-0 Sverige och sen 1-1 på måndag i Milano. Så då är Sverige vidare.

Då ser vi fram emot VM 2018?

– Ja, om mina prognoser slår in så kan vi se fram emot det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".