Kajsa Kling.
Kajsa Kling. Foto: Alessandro della Valle

Deprimerad Kling tar timeout

Svenska alpina fartstjärnan Kajsa Kling tar en paus från allt tävlande. Anledningen är att hon utvecklat en depression.

– Jag mår inte bra och då behöver jag kunna koppla bort den mentala stress det innebär att tävla. Jag vill just nu fokusera på mig själv för att ta mig vidare, säger Kajsa Kling i ett pressmeddelande.

Det är Svenska skidförbundet som meddelar att Kajsa Kling efter rådgivning med läkare, tränare och familj, bestämt sig för att skjuta på inledningen av tävlingssäsongen.

Så här säger landslagsläkaren Per Liljeholm:

– Depression som sjukdom kan ge en mängd olika symptom, som orkeslöshet, nedstämdhet och så vidare, men också nedsatt fokus och koncentrationsförmåga, och det är naturligtvis inte bra om en ska åka skidor i höga hastigheter.

Kajsa Kling vill nu ha lugn och ro för att kunna ta sig tillbaka.

– Det är inte så att jag mår dåligt varje dag, men det är mer att det är en tung period i livet och då behöver jag fokusera på rätt saker. Nu är det viktigaste att jag sätter min egen hälsa i första hand. Sen får vi se hur lång tid det tar innan jag mår bra igen och det är först då jag kommer tillbaka till skidåkningen, säger Kajsa Kling.

Kajsa Kling har deltagit i de två senaste olympiska spelen. Om hon kommer till start i Pyeongchang i februari är oklart.

28-åringen har två pallplatser i världscupen. Den senaste kom i december förra året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".