Collage italiensk besvikelse. Foto: TT, collage SR
Foto: TT, collage SR

Gli Azzurri – en fallen stormarkt?

3:15 min

Det italienska fotbollslandslaget har haft det tufft efter VM-guldet 2006.

Ett av den italienska operasångaren Luciano Pavarottis paradummer var Nessun Dorma, ingen må sova på svenska.

Och visst finns det en och annan fotbollsintresserad italienare som inte sovit så gott sedan det där VM-guldet 2006.

I Sydafrika 2010 åkte Italien ut direkt i VM-gruppspelet. Italien som då hade tagit sig vidare från gruppspelet i tio raka VM-slutspel.

– Passningsspelet har inte fungerat och man släpper in enkla mål, något som är väldigt okaraktäristiskt för Italien, sa Radiosportens expert Richard Henriksson.

Italiens mästerskapsfacit sedan 2006
EM 2008: Ut i kvartsfinal
VM 2010: Ut i gruppspelet
EM 2012: Finalförlust
VM 2014: Ut i gruppspelet
EM 2016: Ut i kvartsfinal

Sen blev det förvisso EM-final 2012. Men i förra världsmästerskapen gick det lika illa igen för Gli Azzurri som det italienska landslaget kallas. Ut i gruppspelet igen.

– Det här italienska laget har varit svagt, sa vår expert den gången.

Och i senaste mästerskapet i EM 2016 hände något som aldrig hänt förut. Italien förlorade mot Tyskland i ett mästerskap.

I VM-kvalet som lett fram till det här playoffspelet har Italien inte heller imponerat. Inför play off-lottningen sa Richard Henriksson så här om Italiens svagheter.

– Det har varit en riktigt dålig höst för förbundskapten Ventura med storförlust mot Spanien och skrala insatser den senaste veckan. Laget har haft problem med anfallsspelet och har svårt att komma till heta lägen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".