Emma Lundh.
Emma Lundh. Foto: Maja Suslin/TT

Emma Lundh drabbad av MS: När jag såg mig i spegeln grät jag

Fotbollsspelaren Emma Lundh kämpade i flera år med trötthet, men först i år fick hon beskedet om vad som låg bakom - nervsjukdomen multipel skleros, MS. På onsdagen berättade hon om sjukdomen för SVT Sport och la upp en bild påInstagram.

Jag avskyr att ljuga.. Men från den 27 februari 2017 har det varit min vardag och jag har i en bubbla vid sidan av livet som professionell fotbollsspelare tillsammans med mina närmsta vänner och min familj gjort den mest omtumlande resan i mitt liv och kan idag stolt säga att vi klarade av att hantera det, tillsammans. Så nu vill jag på ett rättvis sätt berätta och samtidigt få er att se de jag ser med mina ögon idag och inte med de ögon som jag själv såg med när jag satt där på sjukhuset bortdomnad upp till midjan och fick höra ordet MS, Multipel Skleros. I Februari kunde jag knappt ta mig upp i en trapp, 6 månader senare spelade jag allsvensk fotboll och idag har jag fått tillbaka den glädje till fotbollen som jag två år innan sakta tappade mer och mer då min kropp gång på gång, på olika vis protesterade och sa ifrån. För mig själv, för er som får massa frågor, för er som bara är nyfikna och för dig som jag på något vis faktiskt kanske kan hjälpa genom att dela med mig utav mina tankar.. Så finns det en länk där uppe☝️

Ett inlägg delat av emlundh (@emlundh)

– Det värsta var att jag kände sådan skam. Det ska man inte, jag vet. Men jag såg ner på mig själv. Så fort jag tittade på mig själv i spegeln så grät jag. Vem är jag nu? säger hon till SVT.

Redan 2014 kom de första tecknen på sjukdomen när hon fick stötar i benen när hon böjde på huvudet. När den mesta smärtan i benen försvann blev hon i stället väldigt trött. Lundh var uttagen till VM i Kanada 2015, men fick aldrig spela.

– Jag sov mig igenom hela VM. Kosse (Kosovare Asllani) kom med kaffe till mig på morgnarna för att hon tyckte att jag var så trött, säger Lundh.

Under de här åren har hon flyttat från AIK till norska Lilleström och därifrån till engelska Liverpool. Där började hon bli ifrågasatt av tränaren eftersom prestationen varierade så mycket.

– Han tjatade om att det bara satt i mitt huvud. Mitt enda fokus, de flesta dagar, låg ju på att orka hålla mig vaken.

Hon flyttade hem och började spela med Vittsjö i år. Och i våras fick hon diagnosen MS. Lundh har haft höftproblem, som höll henne borta från spel ända fram till september. Nu hoppas hon kunna fortsätta med fotbollen.

– Jag tänker mycket på att köra vidare och se hur det går nu när jag får rätt behandling. Att ge fotbollen, som jag älskar, en chans till.

Hennes kontrakt med Vittsjö går ut vid årsskiftet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista