Albin Ekdal har mycket gott att säga om Italien.
Albin Ekdal har mycket gott att säga om Italien. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Albin Ekdal om Italien: ”Ett härligt land”

Ekdal: "Kan gå lite långsammare"
7:29 min

Albin Ekdal är förmodligen den svensk som kan Italien bäst.
Han har spenderat större delen av karriären där, och känner flera spelare i laget.
Han vet därmed vad som behövs för att slå ut dem ur VM-kvalet:
– Vi har det som krävs, säger han.

Läs mer: Spelarna om nyckeln: Hålla nollan

Den spelare i det svenska laget som kan Italien klart bäst är utan tvekan Albin Ekdal. 28-åringen skrev på för storlaget Juventus när han var 18 år, och lämnade landet först sju år senare, när han flyttade till Tyskland och Hamburg.

Han har därmed spenderat större delen av sitt vuxna liv i landet nere vid Medelhavet. Och han trivdes där, berättar han för Radiosporten:

– Det är ett härligt land att bo i, så man anammade den livsstilen ganska fort, säger han.

Vad är de största delarna som du tagit till dig?
– Det är lite den där mentaliteten man har, den så kallade manana-manana-mentaliteten. Det kan gå lite långsammare med praktiska grejer. Man kan dricka sin espresso i lugn och ro, det är inte lika mycket ordning och reda som i Sverige och Tyskland – där jag nu spelar.

I och med Ekdals långvariga sejour i Italien har han bra koll på hur man ser på fotbollen i landet, och vad som är såväl klubb- och landslags styrkor.

– Man lägger stort fokus på det taktiska, och då börjar man ju oftast med defensiven, så klart. Den ska sitta i varje lag, och det gör den definitivt för det italienska landslaget, som släpper in få mål, säger han, och fortsätter:

– De gör det de ska, och de gör det otroligt bra där bak. Förhoppningsvis kan vi chocka dem på nåt sätt och stänka dit några bollar. För det kommer nog behövas.

Vad ser du för nycklar?
– Det finns många, men självklart att vi sätter vår defensiv. Italienarna kommer förmodligen ha lite mer boll och försöka anfalla lite mer. Så vi måste sätta defensiven först och främst.

– Och sen när vi får tag i bollen måste vi vårda den och inte bara skyffla iväg den så fort vi kan, utan ta hand om bollen och försöka anfalla själva.

Ekdal säger sig vara helt övertygad om att Sverige ska kunna besegra det favorittippade italienska laget:

Jag tycker att vi har den kvaliteten i hela laget att vi ska kunna matcha italienarna.

Hur skulle känslan vara att fixa det?
– Ja, om jag kunde svara på det... Jag har inte varit med i något VM och inte vunnit något playoff själv. Men förmodligen skulle det vara helt magiskt och en otrolig känsla att få hjälpa Sverige till ett VM och göra alla miljoner fans väldigt glada.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".