EM-kval på Friends Arena mellan Sverige och Danmark 2015.
Kim Källström kände stor press inför EM-kvalet mot Danmark. Foto: Janerik Henriksson/TT

Kim Källström om Sveriges senaste playoff-matcher – mot Portugal och Danmark

Källström: "Hade kniven mot strupen"
12 min

I morgon inleder Sverige sitt tredje raka playoff-spel.
Kim Källström vet vad som väntar spelarna. Han var nämligen med både 2013 och 2015.
– Ju lugnare och tryggare man kan känna sig ju större sannolikhet är det att man gör en bra prestation, säger han.

HÖR MER: Kristina Kappelin: ”Italien är nervösa”

Playoff-matcherna mot Italien blir det tredje raka kvalspelet som Sverige avslutar med ett dubbelmöte med en mästerskapsplats i potten.

En spelare som inte är med i kväll, men som var med både mot Portugal 2013 och Danmark 2015 är Djurgårdens Kim Källström, Och han förklarar att det är skillnad att spela playoff mot "vanliga" kvalmatcher.

– Det som är lite skillnad är ju att efter första matchen är det bara halvlek. Det är ju viktigt att komma ihåg, oavsett om det går bra eller dåligt, att man kanske måste ha en "game plan" som sträcker sig lite över två matcher, säger Källström i det senaste avsnittet av podden FotbollsArena Radiosporten, men lägger snabbt till:

– Samtidigt får man kanske revidera den efter en match. Men första matchen handlar väldigt mycket om att hamna i ett bra utgångsläge, annars blir det några dar som är mentalt jobbiga om man kommer snett på det.

Ligger man rätt i det blir det liksom enklare att komma in i den andra matchen.

Hur är känslan när laget samlas inför ett playoff?
– Det handlar mycket om att hitta en så normal känsla som möjligt. Ju lugnare och tryggare man kan känna sig inför matchen ju bättre är det och större sannolikhet att man gör en bra prestation.

Källström berättar att känslorna var helt olika inför matcherna mot Portugal och Danmark. Mot Portugal hade de allt att vinna. Mot Danmark allt att förlora.

– Stämningen inför returen i Danmark var liksom inte "Wow, det är en härlig lätt stämning, och man skulle bara gå ut och spela av matchen". Utan alla kände att trycket var enormt, säger han.

En del i förklaringen till pressen var, i alla fall för Källströms del, att han skulle sluta i landslaget.

– Att sluta med att inte få åka till EM hade varit så jädra surt, för det var EM:et som inte gick att missa på något sätt. Med det sagt så kände jag att pressen på oss var enormt mycket större mot Danmark, plus att Danmark kändes som en överkomlig motståndare, så det var så mycket ångest inför matchen.

Man kände att det här... Man får på något sätt hantera det där trycket. Hade vi missat så hade det varit ett totalt misslyckande.

Hör ett längre reportage i spelaren ovan, där du bland annat hör Zlatan och Ronaldos mål, samt Källströms beskrivning av känslan i omklädningsrummet efter matcherna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".