Torgny Mogren
Radiosportens expert Torgny Mogren. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Mogren tudelad: ”De är dömda men ändå inte dömda”

Torgny Mogren: "Inte konsekvent"
4:20 min

I dag kom beskedet att ytterligare fyra ryska längdskidåkare stängs av från OS på livstid. Men det är fortfarande fria att tävla i alla andra sammanhang och det tycker Radiosportens expert Torgny Mogren är märkligt.

– Det är inte konsekvent. De är dömda men ändå inte dömda, säger Mogren.

Ryssarna som stängs av är Julia Ivanova, Jevgenia Sjapovalova, Alexej Petuchov och Maxim Vylegzhanin. Enligt AP, som hänvisar till Rysslands skidförbund, har de brutit mot IOK:s antidopningsregler och stängs därför av på livstid från OS.

– Det är tråkigt att det ska behöva vara så här men samtidigt är det bra att man har ett system som gör att fuskarna åker dit, säger Radiosportens expert Torgny Mogren.

Till grunden för beslutet ligger McLaren-rapporten som visar på rysk statsstödd dopning. Mogren ser dock viss problematik med att ryssarna aldrig lämnat några positiva dopningsprover.

– Att det skett något systematiskt fusk med prover som togs under OS, och ingen har väl fått besked om vad som är sant och inte sant. Ja, det känns lite märkligt men det måste ju finnas starka bevis när man gör på det här sättet.

Mogren reagerar också på att alla OS-avstängs ryssar är fria att tävla i världscupen innan det internationella skidförbundet, Fis, fattar sitt beslut.

– Det är inte konsekvent. De blir fråntagna OS-medaljer och är livstidsavstänga från OS-sammanhang men ändå fria att åka vanliga skidtävlingar så det blir en konstig situation. De är dömda men ändå inte dömda. 

Sedan tidigare är Alexander Legkov och Jevgenij Belov avstänga från OS på livstid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".