André Myhrer i första åket i slalomen i Aspen.
André Myhrer i första åket i slalomen i Aspen. Foto: Nathan Bilow

Guide: Herrarnas slalom i Levi

Radiosporten ger er förutsättningarna inför herrarnas världscuppremiären i slalom.

Plats: Levi i finska Lappland
Gren: Slalom
När: kl 10:00/13:00
Vi sänder: 1:a åket på webben och i appen SR Play samt kortrapporter i P4, 2:a åket som en del av P4 Extra

Favoriter:

André Myhrer avslutade förra världscupsäsongen med att vinna slalomen i Aspen. Han säger till Radiosporten att träningen gått bra inför premiären i Levi, där han vann 2012. 

Henrik Kristoffersen vann slalompremiären i Levi 2014 och slutade trea 2013. Norrmannen missade dock förra säsongens tävling i Finland på grund av en konflikt med det norska skidförbundet. 

Felix Neureuther knep fyra pallplatser i slalom i världscupen förra säsongen och var som sämst sexa när han tog sig ner. Tysken tog även VM-brons i slalom i St Moritz. Slutade fyra i Levi förra säsongen.

Marcel Hirscher har vunnit den totala världscupen sex år i rad. Till Levi kommer österrikaren dock med endast tre dagars skidåkning i benen efter en fotledsfraktur i augusti. Hirscher är ett osäkert kort men det går inte att räkna bort 28-åringen som vann slalomcupen, tog VM-guld i slalom och vann premiären i Levi förra säsongen.

Svenska hopp:

André Myhrer och Mattias Hargin. 32-årige Hargin har varit topp-10 de fyra senaste VC-starterna i Levi (sexa, sjua, femma och nia).

Kristoffer Jakobsen tog sina första världscuppoäng i just Levi förra året då han överraskande slutade tolva. Tog poäng en gång till i slalom under fjolårssäsongen då han annars hade svårt att ta sig ner.

Emil Johansson har tagit poäng en gång i världscupen. Gustav Lundbäck och Anthon Cassman jagar sina första världscuppoäng. 24-årige Cassman gör debut i slalom i världscupen.

Expert Torgny Svensson tips:

1. André Myhrer
2. Stefano Gross
3. Felix Neureuther

Startlista:

1. Michael Matt, Österrike
2. Marcel Hirscher, Österrike
3. Stefano Gross, Italien
4. Felix Neureuther, Tyskland
5. Manfred Mölgg, Italien
6. Henrik Kristoffersen, Norge
7. Alexander Khoroshilov, Ryssland
8. Daniel Yule, Schweiz
9. Dave Ryding, Storbritannien
10. Fritz Dopfer, Tyskland

Svenska åkare:
12. Mattias Hargin
14. André Myhrer
57. Kristoffer Jakobsen
62. Gustav Lundbäck
70. Emil Johansson
74. Anthon Cassman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista