Paolo Brusorio, journalist på den italienska morgontidningen La Stampa.
Paolo Brusorio, journalist på den italienska morgontidningen La Stampa. Foto: TT

”Förlåt Sverige, men Italien går till VM”

1:22 min

Italien har inte missat ett VM-slutspel sedan 1958 och trycket från italiensk media är stort. Men italienska journalisten Paolo Brusorio tror att det går Italiens väg.

– Jag får säga förlåt till svenskarna men jag tror att Italien går till VM, säger Paolo Brusorio, journalist på tidningen La Stampa, till Radiosporten.

Sent i går landade det italienska laget i Sverige och när förbundskapten Giampiero Ventura och lagkapten Gianluigi Buffon höll presskonferens vimlade det av italienska journalister. En av dem var Paolo Brusorio, journalist på den italienska morgontidningen La Stampa.

– Vi är rädda för det här playoffet, för vi vet att i Italien skulle det vara en katastrof om Sverige gick vidare i stället för Italien. Men förtroendet för det italienska laget är inte lika stort efter de tidigare resultaten i det här kvalet, säger han till Radiosporten.

I kvalet föll Italien med 0-3 mot Spanien, spelade oavgjort mot Makedonien och segrade med minsta möjliga marginal mot Israel och Albanien. Och pressen är stor på det italienska laget som inte missat ett VM-slutspel sedan 1958.

– Det är den stora skillnaden mellan lagen, pressen. Går inte Sverige till VM så har det hänt många gånger tidigare men i Italien har det bara hänt en gång, 1958 och det är kanske bottennappet i italiensk fotboll.

Hur kan den pressen påverka laget?

– De flesta av spelarna är vana att känna den här pressen, spelare som Buffon och Chiellini. 

I italiensk media har stort fokus också legat på hur Sverige spelar utan Zlatan Ibrahimovic som slutade i landslaget efter EM 2016.

– Det har varit ett problem för oss hur vi ska tänka på det svenska laget utan Zlatan Ibrahimovic. Vi försöker att förstå hur Sverige ska spela utan en stjärna som ”Ibra”. 

Någon spelare ni pratar extra om?

– Forsberg. Vi vet att det inte finns någon forwardsstjärna så Forsberg är den vi fokuserar på.

Ser du till alla spelare i de båda trupperna, är Italien bättre?

– Ja, jag tycker att Italien är bättre än Sverige. Men du vet fotboll, allt är öppet.

Hur tror du att det går?

– Jag får säga förlåt till svenskarna men jag tror att Italien går till VM.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista