Mikaela Shiffrin och Frida Hansdotter. Foto: TT Kollage: SR
Mikaela Shiffrin och Frida Hansdotter. Foto: TT Kollage: SR

Tävlingsguide: Damernas slalom i Levi

Radiosporten ger er förutsättningarna inför lördagens världscupslalom.

Första åket: Hansdotter har toppkänning – men långt från Shiffrin

Plats: Levi i finska Lappland
Gren: Slalom
När: kl 10:00/13:00
Vi sänder:  1:a åket på webben och i appen SR Play samt kortrapporter i P4, 2:a åket som en del av P4 Extra

Startlista: 

1. HANSDOTTER Frida, Sve
2. HAVER-LOESETH Nina, Nor
3. SHIFFRIN Mikaela, USA
4. HOLDENER Wend, Sui
5. WIKSTRÖM Emelie, Sve
6. SCHILD Bernadette, Öst
7. VLHOVA Petra Rossignol, Svk
8. TRUPPE Katharina, Öst
9. COSTAZZA Chiara, Ita
10. CURTONI Irene, Ita
11. STIEGLER Resi, USA
12. SKJOELD Maren, Nor
13. BUCIK Ana, Slo
14. MEILLARD Melanie, Sui
15. GISIN Michelle, Sui

32. STÅLNACKE Ylva
34. SWENN-LARSSON Anna
36. ALPHAND Estelle
43. HECTOR Sara
46. FJÄLLSTRÖM Magdalena
54. EKLUND Nathalie

Favoriter:       

Mikaela Shiffrin, som vunnit tre VM-guld och ett OS-guld och nästan alltid vinner slalom i världscupen, är favorit och utmanas i första hand av tre åkare:

Schweiziskan Wendy Holdener, tvåa på VM i St Moritz i februari och ofta på pallen i världscupen, men som faktiskt inte vunnit en världscupslalom ännu. Tvåa i Levi ifjol.

Slovakiskan Petra Vlhova. Lika gammal som Mikaela Shiffrin, 22, men med en mer normal utvecklingskurva, visade under fjolåret att hon är på väg att ta det sista klivet in i den absoluta världstoppen.

Med sin framåtlutande och aggressiva stil vann hon världscupavslutningen i Aspen och var trea i Levi förra säsongen.

Svenskan Frida Hansdotter trivs kanske inte ypperligt i just Levi, även om hon var tvåa 2014. Förra året körde hon ur och det var början på en bekymmersam säsongsinledning som ändå till slut resulterade i ett VM-brons. Nu ska det bli spännande att se om 32-åriga Hansdotter har ytterligare en växel.

Torgny Svensson tippar:

1) Mikaela Shiffrin
2) Petra Vlhova
3) Frida Hansdotter

Svenskchanserna:

Nu saknas Maria PH på grund av skada, osäkert när eller ens om hon kommer tillbaka. Så bakom Frida Hansdotter är förhoppningen att småländskan Emelie Wikström ska ta ytterligare ett kliv och kunna utmana om pallen.

Vi undrar hur bra Estelle Alphand är i slalom. Den nyblivna svenskan visade i Sölden att hon kan åka storslalom riktigt snabbt. Kan Sara Hector vara snabb även i slalom? Hon trivs i varje fall i Levi.

Sedan vore det himla skoj om skadeförföljda talangerna Magdalena Fjällström och Nathalie Eklund kan arbeta sig uppåt i startlistan.

Levi - en svenskbacke:

Slalombranten i Levi kan absolut inte betraktas som en svenskbacke. En seger på 12 tävlingar, Anja Pärson 2006, och bara tre pallplatser totalt – Frida Handotter tvåa 2014 och Maria Pietilä-Holmner tvåa 2008.

Fakta om tävlingen i Levi:

  • Detta är den 13:e världscupslalomen för damer långt uppe i finska Lappland och den lilla byn Levi. Där ligger en inte allt för stor alpin kulle med en väldigt fin slalombacke där det har körts världscupslalom sedan 2004.
  • Premiären blev en härlig hemmasuccé när Tanja Poutiainen vann.  Sen dess har tyska Maria Höfl-Riesch vunnit flest gånger, nämligen tre. En notering som amerikanska fenomenet Mikaela Shiffrin i år har chansen att tangera.
  • Radiosportens alpine expert Torgny Svensson brukar säga att tävlingen avgörs i svartvitt. Anledningen är att det oftast är disigt, lite råkallt och ganska mörkt, men väldigt stämningsfullt med renar, badtunnebadande finländare och jultomten på besök.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista