Pär Linholm
Pär Lindholm gör 1-0 för Sverige mot Kanada. Foto: JUSSI NUKARI

Lindholm bakom segern mot Kanada

Det var de färska landslagsspelarna som klev fram när Tre Kronor besegrade Kanada med 2-0 i Karjalaturneringen.

Målvaktsdebutanten Magnus Hellberg höll nollan, Pär Lindholm sköt två mål i sin tionde landskamp och backtalangen Rasmus Dahlin noterades för en assist i sin turneringsdebut.

Den 26-årige målvakten, som spelar i kinesiska KHL-laget Kunlun Red Star, tog 35 skott i sin landslagsdebut och räddade Tre Kronor framför allt i tredje perioden när han bombarderades av skott under fyra raka svenska utvisningar. Bland annat spelade Sverige tre mot fem i 1.45.

Magnus Hellberg till OS!

Hellberg hade det hett om öronen på andra sätt också. Han blev pååkt av Mason Raymond, som fick matchstraff, i andra perioden. Men Almtunaprodukten skakade av sig det och storspelade vidare.

– Sverige ska vara glada över att det står 0-0, säger experten L-G Jansson i Sportextra.

Skellefteåcentern Pär Lindholm slog till två gånger i numerärt överläge och 2-0-målet, precis när svenskarna klarat av alla utvisningar i tredje perioden, avgjorde.

Backtalangen Rasmus Dahlin gjorde debut i landslaget i våras i två landskamper mot Vitryssland, men gjorde nu sina första turneringslandskamper.

Det 17-åriga superlöftet från Frölunda har chansen att spela till sig en OS-plats med bra spel i den här turneringen, innan han i december - är det i alla fall tänkt - ska koncentrera sig på spel i junior-VM i Buffalo.

Dahlin visade direkt att han är mogen för de stora uppgifterna.

Junioren höll med största självförtroende i pucken, gjorde dragningar, slog bakom-ryggen-pass och gick in och markerade framför mål i Linden Vey när kanadensaren var för närgången mot Hellberg.

Dahlin skulle egentligen inte ha någon roll i spelet i numerärt överläge, men när lagkaptenen Staffan Kronwall fick kasta in handduken minuterna före nedsläpp på grund av feberkänning blev det powerplay-spel också.

Dahlin noterades för andraassisten då Skellefteåcentern Pär Lindholm styrde in 1-0 på Patrik Hersleys skott i numerärt överläge i slutet av andra perioden.

Målet kom först på det sjätte power play-försöket. Mot Tjeckien i torsdags briljerade svenskarna i numerärt överläge och gjorde tre mål i den spelformen.

Sverige avslutar Karjalaturneringen mot Finland i morgon.

Matchfakta

Kanada-Sverige 0-2 (0-0, 0-1, 0-1)

Andra perioden: 0-1 (16.02) Pär Lindholm (Patrik Hersley, Rasmus Dahlin) spel fem mot fyra.
Tredje perioden: 0-2 (11.53) Pär Lindholm (Oscar Möller, Joakim Lindström) spel fem mot fyra.
Skott: 35-21 (9-8, 8-10, 18-3).
Utv, Kanada: 6x2, 1x5, 1 matchstraff. Sverige: 8x2.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista