Albin Elowsson vid spåret på Glimmingen motorstadion. Foto: Privat.
Albin Elowson tog hem Novemberkåsan. Foto: Privat.

22-årige Albin Elowson snabbast i Novemberkåsan

Förre förbundskaptenen: "Blir klassiskt"
7:25 min

22-årige Albin Elowson från Skövde vann den klassiska endurotävlingen. Radiosporten fångade in nattens stämning vid eldar och leriga kärr.
– Det är obeskrivligt, sade Elowson, som tog sin första seger i Novemberkåsan, nu när den 93:e upplagan avgjordes i skogarna utanför Enköping.

Resultat: 1) Albin Elowson, Skövde, Husqvarna, 9.10.06,73, 2) Anton Nord, Skövde, KTM, +44.40,7, 3) Kevin Olsen, Söderstälje, KTM, +50.21,80. 

Efter 27 mil av specialsträckor på fyra olika slingor gick Elowson i mål ungefär kl 03.30 i natt.

– Jag är sjukt, sjukt nöjd, sade han till Radiosporten, som efter det myckna regnandet på sistone gav sig ut i tävlingsskogen med regnställ, gummistövlar och bandspelare.

Även en vinnare körde flera gånger fast i leran.

– Det var en krigszon där ute, om jag får kalla det så. Men jag fick hjälp av publiken två gånger när jag körde fast. Nu är kroppen rejält tömd på energi, sade Albin Elowson.

På sjunde sträckan bröt den andra stora stjärnan Joakim Ljunggren, som var ute efter sin nionde seger i Novemberkåsan. Men då hade Elowson varit snabbare på samtliga sträckor.

166 förare var anmälda. Av dem var för första gången så många som fyra damer. Alla de bröt tyvärr, men Amanda Elvin från Grums i Värmland var den som orkade hålla igång längst, till den tionde etappen.

Lyssna på reportaget och hör också den förre förbundskaptenen L-G Ståhl (som själv kommit i mål i tio ”Kåsor”) om…

  • De publikplatser i skogen som alltid brukar locka hundratals åskådare i Novemberkåsan.
  • Den dramatik som utspelade sig precis framför våra ögon i ”ett hav” av lera.
  • Vilka förutsättningar Albin Elowson har att snart kunna bli världsmästare i enduro.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".