Richard Henriksson.
Richard Henriksson. Foto: Mattias Ahlm

Richard Henriksson: ”Skulle vara en jättestor sak”

Henriksson: "Besvikna på förbundet"
0:49 min

Det svenska damlandslaget kanske inte kommer till fotbollsgalan.
Och kanske, kanske blir det ingen match mot Frankrike.
Anmärkningsvärt, enligt Richard Henriksson.
– Spelarna höjer insatsen, säger Radiosportens fotbollsexpert.

Henriksson anser att det skulle vara väldigt anmärkningsvärt om det skulle gå så långt som till en strejk mot Frankrike.

– Det skulle ju vara en jättestor sak. För några veckor sedan spelade Sverige inte mot Danmark för att danska landslaget inte kommit överens med sitt förbund, påminner han, men lägger till:

– Men där finns en skillnad:Ddet var en tävlingsmatch, ett kval. Det här är en träningsmatch, som man kan man ställa in på ett annat sätt utan att straffas.

– Men bortser man från det, så är det givetvis en prestigeförlust om laget inte dyker upp.

Frågan om ersättning har samtidigt seglat upp som en stor fråga för damspelare i hela världen under 2017.

– Många spelare på damsidan har satt ner foten och känner att de fått nog, de vill ha likadana villkor som herrarna har. Danmark är ännu inte överens med sitt förbund om samma saker som nu svenska laget förhandlar om, säger Richard Henriksson, och fortsätter:

– Nya Zeeland och Norge är två länder som sticker ut: där har man kommit överens om att herrar och damer i A-landslaget ska ha samma grundersättning, sedan kan det se annorlunda ut vad gäller bonusar.

– Men jag vill understryka att vi inte vet om det är de ersättningarna som diskuteras i Sverige, säger Richard Henriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".