Schweiz
Foto: FABRICE COFFRINI

Schweiz och Kroatien klara för VM

Oavgjort räckte för båda nationerna. Det fixade Kroatien och Schweiz och är därmed kvalificerade till VM i Ryssland 2018.

Schweiz mäktade med en 1-0-seger borta mot Nordirland i deras första playoff-match, efter ett omdiskuterat straffmål. Då krävdes inte mer än att spela 0-0 hemma i Basel.

Schweiz gjorde sig svårforcerade på den ytterst leriga hemmagräsmattan och släppte inte till något baklängesmål. Även om Nordirland bara var en mållinjesrensning från att ta det till förlängning. 0-0 slutade mötet och Schweiz blir därmed nation nummer 27 till VM. Det blir deras fjärde raka VM-slutspel.

Kroatien krossade Grekland hemma med 4-1 på Maksimir i Zagreb i den första playoff-matchen och skapade sig ett gyllene läge för att ta sig till VM nästa sommar.

Grekland jagade och slet efter ett mål som skulle kunna väcka hopp om ett mästerskap i Ryssland, men det ville sig inte. Kroatiens defensiv var svårdyrkat och spikade igen bakåt.

Kroatien gjorde alltså vad som krävdes och kunde utan att förta sig nämnvärt spela 0-0 och blev efter Schweiz det 28:e laget som kvalificerade sig till VM.


VM-klara lag 

Afrika: Egypten, Nigeria, Senegal, Tunisien, Marocko.

Asien: Iran, Japan, Saudiarabien, Sydkorea.

Europa: Belgien, England, Frankrike, Island, Polen, Portugal, Ryssland (värd), Serbien, Spanien, Tyskland, Schweiz, Kroatien.

Nordamerika och Karibien: Costa Rica, Mexiko, Panama.

Sydamerika: Argentina, Brasilien, Colombia, Uruguay.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista