Lundh och Esk
Arkivbild.

Sportkrönikörerna hyllar svenska landslaget

Johan Esk: "Många trodde: Utan Zlatan blir det en ökenvandring"
4:33 min

En skräll, en bragd och en hyllning till den svenske förbundskaptenen Janne Andersson. Radiosporten har träffat sportkrönikörerna Olof Lundh, Fotbollskanalen, och Johan Esk, Dagens Nyheter.

Olof Lundh, Fotbollskanalen

Det ska inte gå att slå ut Italien och hålla Nederländerna bakom sig.

– Det svenska landslaget har gjort är helt otroligt, med tanke på de spelarna som försvann och de spelare som var kvar. Inga träningsmatcher innan VM-kvalet började. 

I helgen när Radiosporten pratade med Lundh, sa krönikören: "Att det krävs en överjävlig prestation". 

– Och det var precis vad det var. 

– Ingen kan ju påstå att Sverige spelmässigt var det bästa laget mot Italien men man nollade Italien i två matcher. Det är klart att det är en skräll, det skakade om på många sätt och det är nog i så fall bara svenskar som tycker att det var givet att Sverige skulle ta sig vidare.

Som hyllar den svenske förbundskaptenen Janne Andersson.

– Den här är en grupp som är oerhört stark och jag tror inte det hade gått utan hans ledarskap.

LYSSNA: På hela intervjun i ljudklippet nedan!

Johan Esk, Dagens Nyheter

Det är den största bragden.

– Om man tittar på hur det utvecklade sig under matchen med Jakob Johanssons skada och man är nere på spelare som spelar i Hull och som kämpar på borta i USA som innermittfältare mot Italien och klarar det, så är det den största bragden som ett svenskt lag har gjort.

Och precis som Olof Lundh, hyllar Esk den svenske förbundskaptenen. 

– Det är imponerande och fascinerande och samtidigt sänder det ut en signal till hela svenska fotbollsrörelsen att så här kan man lyckas om man jobbar otroligt tajt. 

– Många trodde att efter Zlatan blir det en öken-vandring och det ville nog svenska landslaget visa att så ska det inte alls vara.

LYSSNA: På hela intervjun i spelaren ovan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".