Elin Eldebrink i kamp med Makedoniens Nadia Trajchevska.
Elin Eldebrink i kamp med Makedoniens Nadia Trajchevska. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverige utklassade Makedonien

1:57 min

Efter en trög start seglade Sverige iväg rejält efter halvtid.

Sverige-Makedonien 91-51 (20-18, 23-12, 22-13, 26-8)
Sverige: Amanda Zahui 19, Binta Drammeh 13, Frida Eldebrink 10, Danielle Hamilton Carter 9, Klara Lunduist 7, Farhiya Abdi 7, Elin Eldebrink 7, Nathalie Fontaine 6, Anna Barthold 4. Makedonien: Krisi Givens 18, Andzelika Mitrasinovik 17, Nen Trajchevska 7, Sofija Lazareska 5, Aleksandra Stojanovska 2, Ivana Kmetovska 2.

Efter bortasegern mot Kroatien ställdes Sverige mot kvalgruppens svagaste lag Makedonien, i Täljehallen i Södertälje.

Sverige började svagt och ledde bara med två poäng efter första kvarten. Den ledningen växte till tretton poäng i halvtid, men det var i andra halvan av matchen som Sverige visade klasskillnaden mellan lagen.

I takt med att de makedonska spelarna tröttnade kunde Sverige dominera helt och segermarginalen blev till slut 40 poäng: 91-51 till Sverige.

– Jag känner att vi fortfarande har mer att ge. Det är nya spelare och ny coach och vi har bara varit tillsammans i tio dagar. Vi har ett bra lag, men det handlar om att bli synkade, säger Binta Drammeh, som gjorde 13 poäng.

Hon var näst poängbäst i laget efter stjärnan Amanda Zahui.

Sverige har nu skaffat sig ett bra utgångsläge i gruppen, även om det skulle bli förlust när man möter det högst rankade laget Italien. Binta Drammeh, som är Italien-proffs, tror dock på fortsatta svenska framgångar.

– Vi är ett bättre lag oavsett vad de andra säger.

Alla gruppsegrare och sex av åtta tvåor går till EM i Lettland och Serbien, som spelas 2019. Sverige missade årets mästerskap men deltog 2013, då det slutade men sjundeplats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista