Wadas ordförande Craig Reedie under en presskonferens i Seoul.
Wadas ordförande Craig Reedie under en presskonferens i Seoul. Foto: TT.

Ryskt antidopningsorgan fortsatt avstängt

0:44 min

Wada godkänner inte det ryska antidopningslaboratoriet Rusada. Därmed är rysk medverkan i OS i Pyeongchang fortfarande i fara.

– Men anklagelserna är ett skämt, säger Alexander Zjukov, ordförande i Rysslands olympiska kommitté.

Zjukov rasar mot beslutet vid den internationella antidopningsorganisationen Wadas möte i Seoul, som betyder att Rusada, som varit stängt sedan november 2015, fortfarande inte kan öppna.

Ryssarna tycker att de har gjort allt för att tillgodose kraven för att antidopningsverksamheten ska få återupptas.

– De bara hittar på skäl för att inte godkänna Rusada, säger Zjukov enligt insidethegames.biz.

Skälet till beslutet är att Ryssland inte går med på kraven att dels erkänna McLaren-rapporten i sin helhet, dels ge Wada tillgång till alla lagrade dopningsprover och all data som finns hos Rusada.

– Proverna kan inte släppas eftersom det pågår inhemska utredningar, säger Rysslands idrottsminister Pavel Kolobkov, som tidigare har sagt att Ryssland inte kan erkänna McLaren-rapporten eftersom man inte medger att det pågått någon statsstödd dopning.

Travis Tygart, ordförande i USA:s olympiska kommitté, säger till AP att Wada inte hade något annat alternativ än att fortsätta neka Rusada att bli auktoriserat.

– Nu får rena aktiva vänta spänt för att se om Internationella olympiska kommittén står upp för deras rättigheter eller inte, säger han.

IOK ska vid sitt möte den 5-6 december ta beslut om rysk medverkan i OS.

”Att Wada inte godkänner den ryska antidopningsverksamheten har inte någon direkt påverkan på om landet får delta i spelen. Det är en känslig fråga och vi får vänta på IOK:s officiella beslut”, säger Nancy Park, talesperson för Pyeongchang-OS, i ett uttalande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista